Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

In het zuidoost eerst nog regen of (natte) sneeuw, verder meest droog en wat zon.

15 februari 2016 door Jannes Wiersema

41Een rug west van Ierland trekt ligt vanavond ZW-NO geori├źnteerd vanaf de Atlantische Oceaan via de Britse Eilanden naar het zuiden van Noorwegen. Dit zorgt bij ons voor een noord-noordoostelijke stroming. Actueel ligt een occlusie in de stroming boven de zuidoostelijke helft van ons land. Deze beweegt vannacht zuidwaarts en verlaat in de vroege ochtend het zuidoosten van het land. De rug ligt morgen boven ons land.

Er is vrij veel bewolking en in het oosten en zuidoosten valt regen en ook (natte) sneeuw met lokale gladheid tot gevolg. Het neerslaggebied zal halverwege de ochtend het land verlaten. Langs de (zuid-)westkust kan in de ochtend nog een enkele bui voorkomen. Elders is het droog en in de loop van de dag zal er steeds meer ruimte voor de zon komen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 4 graden. De noordelijke wind is matig, aan zee vrij krachtig tot krachtig, aan de zuidwestkust eerst nog hard.

In de nacht naar dinsdag is er weinig bewolking en blijft het droog. Mogelijk ontstaat er een mistbank en het gaat licht, lokaal matig, vriezen. De noordelijke wind neemt af naar zwak tot matig.

Dinsdagochtend verdwijnen de eventuele mistbanken en we krijgen dan een dag met veel zon. De temperatuur loopt op naar een graad of 3 en er staat maar weinig wind.

Een hoogterug boven ons land neemt opw woensdag snel in betekenis af. Op donderdag en vrijdag trekt een uitgezakte hoogtetrog over ons land, waarna we in een zonale stroming terecht komen. In het grondpatroon zien we op woensdag een hoog boven de Baltische staten met een uitloper over Duitsland. Op donderdag passeert vervolgens een frontaal systeem, op vrijdag/zaterdag gevolgd door een volgend frontaal systeem, horend bij een laag bij IJsland. Op zondag ontwikkelt zich boven de Noordzee een randstoring bij een laag boven de Noorse Zee. Ook daarna blijft het een komen en gaan van storingen.

Vooruitzichten

Licht wisselvallig weer met kans op (winterse) neerslag en in de nachten lichte vorst. In het weekend een overgang naar zachter weer met meer wind

Vooruitzichten lange termijn

maandag 22 februari tot en met maandag 29 februari

Grote kans op wisselvallig weer met temperaturen rond of iets boven normaal.

De clusters liggen voor de eerste dagen dicht bij elkaar, de grootschalige patronen zijn eenduidig. Op donderdag de passage van het frontale systeem en daarna de zonale stroming zit in alle clusters. Voor het weekend zijn er wel verschillen in de ontwikkeling van het laag boven de Noorse Zee en de randstoring daarbij. Dit wordt van run tot run anders berekend en ook het EPS toont hier verschillen in. Wel is duidelijk dat de wind in het weekend flink toeneemt. De eerste dagen overdag temperaturen enkele graden boven nul, in de nachten lichte vorst. In het weekend een overgang naar een duidelijk zachter weertype

Temp. op 2m in ┬░C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Neerslag (sneeuw/hagel/ijzel) in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn