Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

In het zuidoosten eerst mist, verder geregeld zon en droog.

26 oktober 2015 door Jannes Wiersema

34Een hoog met het centrum om 00 UTC boven Duitsland trekt oostwaarts. Op dinsdag maakt dit verbinding met een hoog wat vanaf IJsland naar Scandinavie beweegt. Een laag boven de Atlantische Oceaan blijft wet van Ierland rondtollen. Tussen deze systemen in staat er een oost tot zuidoostelijke stroming, waarin het zwakke polaire front, wat actueel ten zuidoosten van ligt, weer als glazen warmtefront weer terug komt en actueel (04 UTC) van Zeeland richting Drenthe ligt. De zuidoostelijke stroming voert vrij droge continentale lucht aan, die echter in de nacht en vroege ochtend onder de grondinversie wel vochtig is.

Vanochtend zijn er wolkenvelden en in het zuidoosten is het mistig. De mist lost in de loop van de ochtend op. Het klaart dan vanuit het zuiden breed op en in de middag zijn er dan overal flinke perioden met zon. Het blijft vandaag overal droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 15 graden, er staat een matige zuidoostenwind.

In de nacht van maandag naar dinsdag zijn er brede opklaringen en komen enkele mistbanken voor. De minima komen uit op omstreeks 6 graden bij een zwakke oostelijke wind.

Waarschuwing land 0 new

Dinsdag overdag wordt het, na het verdwijnen van de mogelijke mistbanken, een dag met flinke perioden met zon. Het blijft droog. De middagtemperatuur komt uit tussen 14 graden in het noorden en 18 graden in het zuidoosten. De zuidoostelijke wind is zwak tot matig, rond kracht 3.

Aan het begin van de periode ligt een ZO-NW georiënteerde hoogterug ten oosten van ons land en een NW-ZO georiënteerde hoogtetrog ten westen van Ierland. De hoogterug beweegt in de dagen daarna iets oostwaarts, terwijl de hoogtetrog dichterbij komt en onderwijl opvult. In de operationele run passeert deze ons land op donderdag. Hierna bouwt een nieuwe hoogterug op ten oosten van ons, terwijl een volgend hoogtelaag noordwest van Ierland komt te liggen. Ons land bevindt zich ook dan weer op grens van de invloedssferen van deze systemen. In het grondpatroon zien we aan het begin van de periode een rug vanaf Scandinavie in de richting van de Zwarte Zee en een laag ten westen Ierland. Het hoogt trekt richting Rusland en maakt de weg vrij voor de passage van een frontaal systeem op woensdag en een volgend schampend front op donderdag. Aan het einde van de week maakt het hoog boven Rusland verbinding met het Azorenhoog. In het weekend komt deze rugas over ons heen te liggen, in de nieuw week beweegt deze zuidwaarts en zorgt een zonale stroming boven onze omgeving voor de passage van nieuwe storingen.

Vooruitzichten

Een tamelijk bewolkt weertype met een kans op wat neerslag. Temperaturen rond de 15 graden.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 02 november tot en met maandag 09 november Een toenemende kans op een wisselvallig weertype met temperaturen rond de normaa

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn