Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Kans op (lichte) vorst

29 november 2012 door Jannes Wiersema
Het weer vandaag
Kans op (lichte) vorst
Weerpraatje van donderdagavond 29 november

In een langzaam naar het oosten trekkende hoogtetrog waren  er vandaag opnieuw enkele (hagel)buien vanaf zee, die de kustprovincies binnenschoven.  Vooral Friesland en Noord-Holland kregen met die buien te maken, maar ook Landgraaf meldde in de middag een bui met hagel. Vanuit Hellevoetsluis werd 4,2 mm gemeld en Roodeschool gaf ook natte sneeuw door. De middagtemperaturen liepen uiteen tussen 5 en 8 graden en boven land waaide het zwak tot matig uit het noordwesten tot noorden. Langs de kust en op het IJsselmeer was de noordenwind (vrij) krachtig.

Komende nacht zijn er flinke opklaringen, kan er een mistbank ontstaan en gaat het landinwaarts een graadje vriezen.

 

Het weer de komende dagen

 

Geleidelijke daling van temperatuur
Weerpraatje langere termijn 28 november

Vrijdag is het vrij rustig weer. De zuidwestenwind is zwak tot matig, 2/3 Bft, ’s middags in het noorden kracht 4. Verder is er eerst kans op mist en breekt daarna de zon – vooral in het oosten van het land – nu en dan door. In de middag volgt vanuit het westen af en toe regen. Het wordt 5 tot 7 graden. In de nacht klaart het landinwaarts op en vriest het een graadje.

Zaterdag heeft potentieel een verrassing in huis. Tenminste, voor het noorden/midden van het land. Een depressie vanaf de Noordzee komt richting ons land zetten. De meeste modellen suggereren dat het via het noorden of langs het noorden langzaam opvullend naar Duitsland trekt. In dat geval waait de wind uit het zuidwesten, is het een graad of 5 en valt er soms wat regen. De Engelsen en Amerikanen slaan de handen echter eensgezind in elkaar en zien een veel zuidelijkere koers wel zitten wat voor het noorden en mogelijk ook midden van het land in dat geval gevolgen zal hebben. Daar zal de wind naar het oosten draaien en de neerslag die er valt geen kans hebben te smelten tot regen waardoor het enige tijd zou kunnen gaan sneeuwen. En dat alles bij temperaturen maar net boven nul waardoor het dan mogelijk eventjes wat wittig zou kunnen worden.

Aangezien de meeste modellen voor een noordelijke koers gaan is dat op dit moment het meest voor de hand liggende scenario, maar een verrassing ligt op de loer. In de nacht klaart het op en bij weinig wind en onder een heldere sterrenhemel wordt het behoorlijk koud: -1/4 graden. Het koudst in het noordoosten.

Zondag is het vrij rustig, is er kans op hardnekkige mist of laaghangende bewolking maar kan lokaal de zon ook doorbreken. In gebieden met hardnekkige mist/wolken komt het kwik maar net boven nul uit en dus is het een koude dag. Op de meeste plaatsen blijft het droog, vooral langs de kust is kans op een winterse bui. In de nacht naar maandag vriest het ongeveer 2 graden. Een weekend met toch een licht winters tintje.

Maandag steekt er een koude zuidelijke wind op. Het kwik loopt maar moeizaam op naar 2/3 graden. In het noorden blijft het wellicht nog kouder. Door de sterke wind voelt het kouder aan. De dag begint droog en eindigt met regen.

Dinsdag is het met 5/6 graden weer zachter. Vooral in de kustgebieden vallen een paar buien en er waait een stevige wind uit het zuidwesten. Volgende week lijken we onder invloed te komen van een omvangrijk lagedrukgebied dat vanaf IJsland richting het Noordzeegebied trekt. Een dergelijke ontwikkeling voorkomt iig een overgang naar een meer winters weerbeeld. Daarvoor zou het systeem, zoals het ECMWF gisteren nog berekende zuidelijke moeten afzakken naar b.v. het Iberisch Schiereiland. Dat zou de kans op een oostelijke stroming in de Benelux doen toenemen. Dit scenario heeft het model van de Europese lidstaten vandaag weer overboord gezet


Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn