Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

Kans op mist en grondvorst

16 november 2012 door Jannes Wiersema

Vandaag was het een rustige, maar wel grijze en waterkoude herfstdag. Alleen in Limburg brak vanmiddag af en toe door. Het werd rond 6 graden.

Komende avond klaart het in de oostelijke helft van het land op en daar koelt het af tot omstreeks 1 graad en is er kans op grondvorst. Naar het westen toe is meer bewolking aanwezig. Er kan in heel het land dichte mist ontstaan.

In het weekeinde kans op (wat) regen, later kouder??

Zaterdag wordt opnieuw een veelal grijze dag. Eerst is er kans op mist en nevel, in de middag bepalen laaghangende wolken het weerbeeld. Plaatselijk valt een spatje motregen, op de meeste plaatsen blijft het droog. Het wordt 9 graden en daarmee is het milder dan de afgelopen dagen. De wind komt uit het zuiden tot zuidwesten en is matig, kracht 3/4. In de avondĀ  en in de nacht gaat het regenen.

Zondag begint met regen. Al snel in de ochtend wordt het in het westen droog en rond de middag verlaat de laatste neerslag ook het oosten van het land. Vanaf de Noordzee stroomt dan drogere lucht het land binnen en ’s middags gaat het dan ook opklaren en blijft het droog. Dan gaan we in het heel land de zon weer eens zien! Het wordt 10 graden bij weinig wind uit het westen tot noordwesten. Een vriendelijke middag! In de nacht is er kans op mist en temperaturen dalend tot dichtbij het vriespunt.

De nieuwe week begint droog dankzij een ruggetje van hogedruk dat in de buurt van ons land ligt. Er is veel bewolking maar het wolkendek lijkt niet helemaal gesloten te zijn zodat ook de zon af en toe te zien zal zijn. Het wordt 7 graden bij een toenemende wind uit het zuiden, in de westelijke en noordelijke provincies tot vrij krachtig, 5 bft. Een beetje waterkoud.

Vanaf dinsdag ontstaat er de strijd tussen een hogedrukgebied boven Rusland en een uitdiepende depressie ten noorden van Ierland. Op dinsdag neemt de kans op een buitje daardoor iets toe, waait het stevig uit het zuiden en wordt het een graad of 8.

Woensdag en donderdag is het bolwerk van hogedruk waarschijnlijk instaat om neerslaggebieden op afstand te houden. De rol van de zon zal beperkt zijn en de temperaturen zijn met 8/9 graden vrij normaal voor de tijd van het jaar.

Voor volgend weekend berekenen de Amerikaanse en sommige Europese rekenbreinen een op z’n minst interessante drukverdeling. Een depressie zou dan via ons land naar het Alpengebied trekken wat het Russische hogedrukgebied ruimte biedt een filiaal te openen dat tot nabij Denemarken reikt. Ook ten noordwesten van ons land stijgt de luchtdruk in dit scenario. Het zou een meer oostelijke stroming opgang brengen en dat is de enige richting waar winter- en schaatsliefhebbers vanaf november nog naar kijken.

Echt spannend wordt het wanneer een dergelijke oplossing ook terug te vinden is op de weerkaarten binnen de betrouwbare termijn van 5 dagen. Of dat gaat lukken zal volgende week duidelijk worden.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn