Monday 4 March
Weerman Jannes Wiersema

Koel en buiig.

29 juli 2015 door Jannes Wiersema

37Een lagedrukgebied boven het noorden van Denemarken verandert maar weinig van plaats. Pas donderdag trekt het laag oostwaarts naar het zuiden van Zweden. Rondom het laag zijn nog steeds diverse occlusierestanten boven de Noordzee aanwezig, die ten noorden van ons land langs trekken. Een hoogtelaag boven de zuidelijke Noordzee trekt oostwaarts en trekt vanmiddag via Denemarken verder. De bijbehorende hoogtetrog (met T500 = -26 C) passeert in de ochtend, waarna de atmosfeer in de loop van de middag en avond tijdelijk stabiliseert op passage van een zwakke rug. Donderdagochtend passeert een volgende hoogtetrog, waarop de buienactiviteit opnieuw opleeft.

Het is wisselend bewolkt met verspreid over het land buien, de meeste in het noorden. Daarbij komt in de kustprovincies en in het IJsselmeergebied soms onweer voor. In het zuidoosten is het nog droog. Vanochtend ontwikkelen zich in het binnenland vrij snel meer buien, met toenemende kans op onweer en windstoten. Tussendoor is er ook ruimte voor de zon. Later in de middag en in de avond neemt de buienactiviteit af. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 18 graden. De westelijke wind neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer naar krachtig en in het Waddengebied mogelijk tot hard. Boven land neemt de wind in de avond af.

In de nacht naar donderdag zijn er enkele opklaringen maar is ook nog een bui mogelijk. De minimumtemperatuur ligt tussen de 10 en 15 graden. De wind waait uit west tot zuidwest en is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied af en toe krachtig.

Donderdag overdag is het wisselend bewolkt en trekken er opnieuw enkele buien over. Op een enkele plek kan nog onweer voorkomen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 18 graden. De westelijke wind is meest matig.

Tot en met donderdag bepaalt een laag met diverse kernen boven de Noordzee het weer in ons aandachtsgebied. Op vrijdag en zaterdag krijgt hoge druk van het westen uit meer en meer invloed en trekt het laag oostwaarts weg. Vanaf zondag zien we de vorming van een vrij sterke rug in de bovenlucht boven Oost-Europa. Dan zien we op de Oceaan een lagedrukgebied in de omgeving van IJsland met een grootschalige hoogtetrog ten westen van Europa. Aan de grond ontwikkelt zich vanaf zondag een hogedrukgebied boven Oost-Europa, met een zuidoostelijke stroming stroomt dan warme lucht naar onze omgeving gestuurd. Maandag op dinsdag lijkt een koufront te passeren, waarna zich opnieuw een hoog boven onze omgeving ontwikkelt.

Vooruitzichten

Zonnige perioden, droog en een flinke stijging van de temperatuur.

Vooruitzichten lange termijn
woensdag 05 augustus tot en met woensdag 12 augustus

60-70% kans op een overwegend droog weertype, 30-40% op een weertype met geregeld regen of buien. De temperatuurverloop is aanvankelijk uiterst onzeker. Later neemt de kans op een koel weertype toe.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn