Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Koel en buiig.

06 september 2015 door Jannes Wiersema

40Een lagedrukgebied boven het zuiden van Zweden trekt oostwaarts en ligt maandagnacht boven de Baltische Staten. Een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan trekt langzaam oostwaarts en wordt maandag boven de Britse Eilanden verwacht. Tussen beide druksystemen staat boven ons aandachtsgebied een noordwestelijke stroming waarmee polaire lucht wordt aangevoerd. Om het hogedrukgebied heen stroomt later vandaag langzaam iets zachtere en vochtigere lucht de noordelijke Noordzee op. De voorste begrenzing ervan wordt gemarkeerd door een warmtefront waarin boven de Noordzee morgen een zwakke golf (aflopertje) ontstaat. Deze zwakke golf trekt in de loop van de avond en maandagnacht zuidwaarts over ons land. Maandag overdag ruimt de stroming langzaam iets naar noordelijke richting. Het front wordt dan steeds minder goed herkenbaar, het noordoosten komt dan mogelijk net weer in de drogere lucht terecht.

Vandaag is het eerst half tot zwaar bewolkt met vanaf de Noordzee enkele meest lichte buien. Later in de middag en ’s avonds wordt de bewolking dikker en gaat het van het noordwesten uit op steeds meer plaatsen regenen. De middagtemperatuur ligt rond 15 graden. Er staat een matige wind uit west tot noordwest. Aan de kust en boven het IJsselmeer is de wind (vrij) krachtig, in het Waddengebied staat vanmorgen eerst soms nog een harde wind, 7 Bft.

In de nacht naar maandag verandert er nog niet veel in het weerbeeld. De minimumtemperatuur ligt rond 12 graden en de west- tot noordwestenwind is zwak tot matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5-6 Bft.

Neerslag:

Van tijd tot tijd nog lichte buien, het best ontwikkeld nog in het oosten waar de bovenlucht het koudst is. Ook overdag soms een kleine bui. Eind van de middag en in de avond op uitgebreidere schaal regen wanneer het warmtefrontgolfje passeert. Op nadering ervan mogelijk al iets meer buiigheid als gevolg van inzaaiing, nabij het golfje buiige regen. Maandag wordt de bewolking van het noorden uit dunner, dus afnemende neerslagkansen.

Maandag overdag houdt de bewolking de overhand, maar in de middag wordt het van het noorden uit op steeds meer plaatsen droog en mogelijk komt de zon dan wat vaker tevoorschijn. De middagtemperatuur wordt ongeveer 17 graden en de noordwestelijke wind is meest matig.

Tussen een hoog boven de Britse Eilanden en een laag boven Rusland staat er dinsdag nog een noordelijke stroming, waarbij ons aandachtsgebied in de rug-trog overgang ligt. De dagen daarna vormt zich op 500 hPa een aparte kern van hoge druk boven Scandinavië (vrijdag), terwijl er vanuit een trog boven oost Europa een apart hoogtelaag afsnoert. Dit hoogtelaag trekt aan de zuidoostflank van het hoog retrograad in de richting van Duitsland. Deze ‘high-over-low’ geblokkeerde situatie lijkt echter niet heel stabiel. Boven de oceaan zien we in het komende weekeinde een trog verscherpend naar de Britse Eilanden trekken. Er snoert zich zaterdag een laag af boven de Britse Eilanden, en daarvan uit trekt een hoogtetrog richting ons aandachtsgebied. Het eerder genoemde hoogtelaag boven Duitsland wordt hierin in feite ‘opgenomen’. Door deze ontwikkeling stelt zich vanaf komende zaterdag in ons aandachtsgebied een zuidwestelijke stroming in, waarin van tijd tot tijd weer storingen tot ons aandachtgebied kunnen doordringen.

Vooruitzichten

Meer zon, langzaam oplopende middagtemperaturen en tot het weekeinde droog.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 13 september tot en met zondag 20 september Waarschijnlijk overgang naar een wisselvalliger weertype met af en toe regen of buien.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn