Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Koel en buiig.

23 juni 2013 door Jannes Wiersema

Een lagedrukgebied boven Schotland trekt langzaam opvullend oostwaarts en wordt maandagmiddag boven het zuidwesten van Noorwegen verwacht. Rond dit laag wordt over ons aandachtsgebied polaire lucht wordt aangevoerd met nog wel restanten van ingedraaide delen van een occlusie. In de bovenlucht nadert een hoogtetrog, waardoor behalve door dagelijkse gang de onstabiliteit ook toeneemt door grootschalige optilling. Met het opvullen en wegtrekken van het laag naar Noorwegen en het uitbreiden van een rug van het Azorenhoog tot over het westen van Frankrijk neemt maandag in de loop van de dag de onstabiliteit van het westen uit af.

Het is half tot zwaar bewolkt met enkele buien. Zeer lokaal is onweer daarbij niet uitgesloten. De middagtemperatuur loopt uiteen van 14 graden in het waddengebied tot 17 of 18 graden in het zuidoosten. De matige, af en toe vrij krachtige wind blijft onveranderd doorstaan uit het zuidwesten en is aan de kust en op het IJsselmeer krachtig.

NEERSLAG:

Vandaag enkele buien. Kustconvergentie, occlusierestanten, dagelijkse gang en de naderende hoogtetrog zijn allemaal factoren die de buiigheid doen toenemen. Onweerskansen zijn klein. INDECS-kansen zijn met name langs de oostgrens groter geworden en liggen nu tussen de 30-60%. Maandag ook nog enkele buien maar minder in aantal wordend en in de loop van de dag vanuit het westen ook minder actief.

In de nacht van zondag op maandag is het wisselend bewolkt met hier en daar een bui. De temperatuur daalt naar een graad of 12. De zuidwestelijke wind neemt af naar zwak tot matig, rond kracht 3, aan de kust staat soms nog een vrij krachtige wind.

Maandag overdag ontwikkelen zich met name in het binnenland weer enkele buien. In de kustprovincies is er meer ruimte voor de zon en daar blijft het in de middag en avond op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperatuur ligt rond 16 graden en er staat een overwegend matige westelijke wind. (bron:KNMI)

De komende periode blijven hoogtelagen bepalend voor het weer in ons aandachtsgebied. Dit weekeinde trekt een laag oostwaarts over Schotland waarna het maandag noordelijk wegtrekt en opvult. Wel blijft er een vore tot over het zuiden van Europa aanwezig die uiteindelijk weer uitgroeit tot een laag dat halverwege de week boven het oosten van Duitsland wordt verwacht en dan donderdag boven Denemarken opvult. Tegen die tijd is een volgend laag gearriveerd bij IJsland dat dan volgend weekeinde weer boven de Noordzee wordt verwacht en daarvandaan langzaam richting Zuid-Scandinaviƫ trekt. Na het volgende weekeinde tekent zich een verandering af. Het laag boven de Noordzee trekt naar Scandinaviƫ terwijl een volgend laag zich nabij IJsland situeert. Het gevolg hiervan is dat boven ons aandachtsgebied een rug van hoge druk aanwezig is.

Vooruitzichten

Van tijd tot tijd zon maar ook soms een bui. Met middagtemperaturen tussen de 16 en 19 graden blijft het aan de koele kant.

het weer

Samenvatting EPS-periode:

Grote kans op het aanhouden van het licht wisselvallige weertype met temperaturen die veelal iets onder de normale waarde liggen.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn