Monday 24 June
Weerman Jannes Wiersema

Koel en enkele buien. Donderdag meer zon

08 juli 2015 door Jannes Wiersema

37Aan de zuidwestflank van een laag boven Zuid-Noorwegen voert een west- tot zuidwestelijke stroming polaire lucht aan. Het laag trekt verder oostwaarts Overdag passeren er enkele delen van ingedraaide occlusies. In de avond passeert een trog (goed zichtbaar aan een markante windsprong). Met name in het noorden van de FIR gaat dit gepaard met het binnenstromen van koudere lucht op hoogte en het passeren van een kleinschalige hoogtelaag. Donderdag komt hoge druk naderbij en warmt de bovenlucht snel op. Vrijdag om 00 UTC ligt een centrum van hoge druk boven België, met een rug die boven de westgrens van de FIR ligt.

Het half tot zwaar bewolkt en komen er verspreid over het land buien voor. Er is in de middag en avond met name in het oosten een kleine kans op onweer. De maxima liggen tussen 18 en 21 graden. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind boven land, aan de kust en op het IJsselmeer is de wind krachtig. In de avond draait de wind naar west tot noordwest.

In de nacht van woensdag op donderdag verlaten de meeste buien het zuidoosten, maar een enkele bui vanaf zee is nog wel mogelijk. De minima liggen rond 12 graden. In het binnenland wordt de wind westelijk en zwak tot matig, aan de kust en boven het IJsselmeer blijft er een (vrij) krachtige west- tot noordwestenwind staan.

Donderdag overdag is het wisselend bewolkt en vooral in de ochtend valt lokaal nog een bui. ´s Middags komt er van het westen uit meer ruimte voor de zon en wordt het droog. De maxima liggen rond 18 graden. De noordwestenwind is matig, aan de kust (vrij) krachtig. In de avond neemt de wind sterk af.

Aanvankelijk bevinden we ons aan de oostflank van een hoogterug die zich uitstrekt van het Iberisch Schiereiland tot aan Zuid-Engeland. Deze rug loopt langzaam oostwaarts en wordt eerst nog scherper. Zaterdag passeert de as ons land en begint een hoogtelaag ten noordwesten van de Britse Eilanden ons weerbeeld te bepalen. Aan de zuidflank van de lagedruk ligt een zonale jet die van tijd tot tijd storingen richting het continent aanvoert. Aan het einde van volgende week begint de jet iets uit te slaan als het hoogtelaag boven de oceaan uitdiept. Hierdoor ligt er aan het einde van de operationele run een zwakke hoogterug boven de Britse Eilanden.

Vooruitzichten

Nederlands zomerweer met maximumtemperaturen rond 21 graden en van tijd tot tijd neerslag, maar ook zonnige momenten.

Vooruitzichten lange termijn
woensdag 15 juli tot en met woensdag 22 juli

Waarschijnlijk geen verandering.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn