Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Koel en vrijwel droog weekeinde met geregeld zon.

27 april 2013 door Jannes Wiersema

Tussen een hoog boven de oceaan en een vore van lage druk van de Baltische staten via Polen naar Zuid-Frankrijk staat een noordelijke stroming waarmee koele lucht wordt aangevoerd. Enkele zwakke troggen trekken west van de FIR zuidwaarts. Zwakke rug boven de Noordzee trekt eveneens zuidwaarts en passeert vanavond. Een volgende rug trekt zondag vanaf de Noordzee zuidoostwaarts en breidt zich zondag overdag over ons land uit. Daar tussenin een zwakke vore met wolkenvelden. Op hoogte bevindt zich een hoogtetrog van Zuid-Noorwegen via Oost Engeland naar Spanje. Hierin vindt door kou-advectie boven de Golf van Biskaje en Zuid-Frankrijk een afsnoering plaats, waardoor ons land zondag in een zadelgebied komt te liggen. In de loop van zondag komt in het noordelijk deel van de afsnoering een apart hoogtelaag tot ontwikkeling, dat wordt ingevangen in de zuidwestelijke hoogtestroming boven ons land.

Vandaag schijnt vooral in de westelijke helft van het land geregeld de zon, in het oosten is er meer bewolking aanwezig. Het blijft vrijwel overal droog en het wordt vanmiddag ongeveer 12 graden. De noordelijke wind is eerst op de meeste plaatsen zwak, maar neemt toe naar matig, kracht 4.

http://www2.wetter3.de/Animation_00_UTC_05Grad/24_26.gif

Komende nacht is het op de meeste plaatsen helder en wordt het koud met een minimumtemperatuur die rond het vriespunt komt te liggen. Er staat een zwakke wind uit een meest noordelijke richting.

Morgen overdag zijn er perioden met zon en in de middag wordt het ongeveer 13 graden. Het blijft vrijwel overal droog. De zwakke tot matige wind, die in de ochtend nog noordoost is, draait in de loop van de middag naar zuidwest. (Bron: KNMI)

Lagedruk bevindt zich tussen IJsland en Noorwegen met aan de zuidflank een westelijke stroming op hoogte die in de loop van de week steeds sterker gaat golven, met name stroomopwaarts boven de Oceaan. Aan de grond is er aanvankelijk eveneens sprake van lagedruk boven de noordelijke Noordzee, waarin maandag nog een zwakke storing (occlusie) passeert. We bevinden ons in tamelijk koele lucht, ook op Koninginnedag, de warme lucht blijft duidelijk ten oosten van ons land. Daarna trekt het bepalende laag noordoostwaarts weg. Hoge druk krijgt dan langzaam aan meer invloed op het weer, waarbij er slechts af en toe een zwakke storing passeert. Tegen of in het volgende weekeinde bouwt zich boven de oceaan een krachtig hoog op, dat zich uitbreidt richting Scandinaviƫ.

Vooruitzichten

Aanvankelijk koel met vooral maandag wat regen. Daarna perioden met zon, slechts een enkele bui en temperaturen die oplopen naar ruim 15 graden.

het weer

Lange termijn verwachting:

Grote kans (70-80%) op een overwegend droog weertype, waarbij de temperaturen op of boven het langjarig gemiddelde liggen. Kleine kans (20-30%) op een tamelijk koel weertype met soms regen of een bui.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Bron: KNMI.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn