Wednesday 8 February
Weerman Jannes Wiersema

Koel weer met enkele buien.

15 mei 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Tussen een hoog noordwest van Schotland en een laag boven de Baltische staten wordt met noordwestelijke stroming maritiem polaire (van oorsprong Arctische) lucht aangevoerd. Een hoogtelaag in de omgeving van Kopenhagen trekt langzaam noordoostwaarts, maar aan de westflank blijft de stroming cyclonaal. Het laag zorgt ervoor dat de grootste buienactiviteit in het noordoosten van ons land voorkomt. Daar is sprake van de koudste bovenlucht en de meeste cyclonaliteit. In het zuidwesten lijkt in de loop van de zondag een zwakke rug voor stabilisatie te zorgen. Wel zien we een hele zwakke barokliene band, 03 UTC langs de Engelse oostkust, die gekoppeld aan iets hogere thetaw850 en iets hogere Td aan de grond. Deze zone trekt zuidoostwaarts en trekt vanavond net ten zuidwesten van onze FIR langs over België. Maandag krimpt de stroming iets en neemt de gradient langzaam verder af.

Harmonie lijkt de dagelijkse gang in de wind en bewolking het beste weer te geven. Ook de wolkenpatronen lijken het meest realistisch door Harmonie/HA38 te worden beschreven. Accent voor de buien hebben alle modellen over het noordoosten.

Neerslag:

Geïsoleerde buien, met in het noordoosten nog steeds een kleine kans op korrelhagel. Door het heel langzaam uitbreiden van een hogedrukuitloper over het zuidwesten neemt de buienkans in het zuidwesten vanaf zondagmiddag sterk af. Gebiedje met lichte (buiige) regen behorend bij bovengenoemde barokliene band blijft waarschijnlijk net ten zuidwesten van onze FIR. Maandag met het krimpen van de stroming en de nabijheid van de hogedruk in het zuidwesten meest droog, elders nog enkele buien, ook dan de meeste in het noordoosten.

Kaart verwachtingen vandaag dag

Het is vandaag half tot zwaar bewolkt met in de noordoostelijke helft de meeste buien. In het zuidwesten komt slechts een enkele lichte bui voor en daar wordt het later op de dag op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur ligt rond 12 graden. Landinwaarts draait de overwegend matige wind van west naar noordwest. Aan de kust is de noordwestenwind vrij krachtig, op de Wadden en boven het IJsselmeer eerst nog af en toe krachtig. In de avond neemt de wind van het zuidwesten uit af.

Morgen is het wisselend bewolkt en opnieuw maakt de noordoostelijke helft van het land kans op enkele buien. Het zuidwesten van het land heeft waarschijnlijk de meeste zon en daar blijft het op veel plaatsen droog. De minima liggen omstreeks 5 graden en de maxima liggen rond 12 graden bij een overwegend matige noordwestenwind.

Maandag staat het weer in ons aandachtsgebied onder invloed van een hoogtelaag boven het zuiden van de Oostzee. Dit trekt langzaam oostwaarts en later op dinsdag passeert een zwakke hoogterug. Na passage hiervan lijkt zich vanaf woensdag een zonale stroming in te stellen, die richting het volgende weekeinde meer en meer begint te meanderen op de oceaan. De aangevoerde lucht wordt hierdoor geleidelijk minder koel. Wel passeren er van tijd tot tijd fronten of buiengebieden ons aandachtsgebied.

Vooruitzichten

Dinsdag droog. Daarna wisselvallig met af en toe zon, maar soms ook regen of buien. De eerste dagen aan de koele kant, later waarschijnlijk hogere maxima.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 22 mei tot en met zondag 29 mei

Rond 60% kans op een overgang naar een droger weertype met temperaturen op of boven het langjarig gemiddelde. Ongeveer 40% kans op wisselvallig weer met temperaturen op of beneden het langjarig gemiddelde.

Tot woensdag 18 mei zit er relatief weinig spreiding in de verschillende elementen in de EPS. Daarna neemt de onzekerheid behoorlijk toe. Na de passage van de rug op dinsdag passeren in de meeste EPS-leden de dagen erna weer enkele storingen. Het geleidelijk sterkere meanderen van het hoogtepatroon vanaf komende vrijdag zien we in de meeste EPS-leden optreden. Daarbij zien we dat zich langzaam een lichte voorkeur aftekent voor een scenario met een zuidwestelijke stroming net afnemende neerslagkansen. Er zijn echter ook nog ongeveer 40% van de leden die neigen naar een west tot noordwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht. De deterministische run is een van de leden die dit laatste scenario voorschotelen. De spreiding in met neme de temperatuur wordt vanaf zaterdag groot.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

 3 total views,  1 views today

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn