Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Koud en regenachtig.

14 oktober 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een hoogtelaag boven het Rijndal beweegt overdag west-noordwestwaarts, richting Nederland. Aan de grond is er sprake van een koude noordoostelijke stroming tussen een hoog boven Scandinavie en lage druk boven de Middellandse Zee. Boven centraal Europa vindt aan de oostflank van het hoogtelaag vooral op enige hoogte warmte-advectie plaats. Dit gebeurt eerst vooral nog in noordwaartse richting maar woensdag vindt de warmte-advectie meer een meer westwaarts plaats tot boven het oosten en zuidoosten van ons land. In de onderste niveaus blijft de aangevoerde lucht echter koud en ten gevolge van doorvallende neerslag wordt de lucht in het zuidoosten nog wat kouder en bovendien vochtiger. Met deze stroming wordt rond het hoogtelaag een occlusie aangevoerd, welke in de middag over het midden van het land wordt verwacht. Verder wordt de opbouw van de koude lucht boven de relatief warme zee onstabiel waardoor daar voortdurend lichte buien voorkomen. De occlusie verlaat in de avond het land in het westen, maar keert donderdag door een naar noord draaiende stroming weer terug boven het aandachtsgebied. Tegen het einde van deze verwachtingsperiode lijkt het hoogtelaag onze omgeving zuid zuidoostwaarts te verlaten en bouwt boven de Britse Eilanden een hoogterug op.

Half tot zwaar bewolkt met in het noord(west)en soms een lichte bui. In de ochtend kan er ook in het zuidoosten lichte regen vallen. Overdag wordt de bewolking van het oosten uit dikker en gaat het op steeds meer plaatsen regenen. Mogelijk dat er in de Limburgse heuvels in de ochtend wat natte sneeuw valt. De middagtemperatuur ligt tussen de 10 graden in het noordwesten en 3 graden in de Limburgse heuvels. De noordoostelijke wind is zwak tot matig, langs de kust af en toe krachtig.

Neerslag:

In de kuststrook en boven zee lichte regenbuien. Cape en schering zijn nauwelijks aanwezig, modus is ” single cel”. Einde van de nacht/begin ochtend, in het zuidoosten de eerste neerslag op de occlusie, overdag eerst langzaam intensiverend en in de ochtend in de Limburgse heuvels mogelijk ook natte sneeuw. In de Ardennen en het Sauerland komt Hirlam met een signaal voor droge sneeuw. Vrijwel gelijktijdig met de lichte intensivering van de neerslag zien we het FZL in het oosten en zuidoosten zakken naar 1000-1300 vt, wat een suggereert dat met name afkoeling ten gevolge van doorvallende neerslag een belangrijke bijdrage levert. Overigens kan bij de neerslag, die donderdag vanuit het oosten ons land bereikt, in de Limburgse heuvels opnieuw wat natte sneeuw vallen.

In de nacht naar donderdag is er veel bewolking en wordt het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur ligt rond de 3 graden. De noord- tot noordoostenwind is zwak tot matig.

Waarschuwing land 0 new

Donderdag lijkt het weer op dat van woensdag. Er is tamelijk veel bewolking en in de ochtend trekt een regengebied vanuit het oosten over ons land. In de Limburgse heuvels kan opnieuw tijdelijk natte sneeuw voorkomen. De middagtemperatuur ligt tussen de 11 graden in het noordwesten en 6 graden in het zuidoosten van het land. De wind waait meest uit een noordelijke richting en is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied af en toe krachtig.

Een hoogtelaag op 500 hPa, zuidwest van onze omgeving beweegt noordwest en draait boven Nederland weer zuidwaarts en blijft ten zuiden van ons land een aantal dagen ronddraaien. Pas na het komende weekeinde gaat het verder naar het zuidoosten trekken. Boven de Noordzee en de Britse Eilanden bouwt dan vanuit het Azorenhoog een rug op. Afhankelijk van waar de as en het zwaartepunt van dit Azorenhoog zich bevindt, krijgen we boven ons land te maken met een meanderende dan wel met een zonale bovenstroming. Midden volgende week zien we in de rug op 500 hPa ten zuiden van het aandachtsgebied een aparte kern ontstaan welke een omega vorm aanneemt. Later in de volgende week lijkt er toch weer een sterk meanderende west stroming op gang te komen. Aan de grond zien we in de meerderheid van oplossingen, na het wegtrekken van het hoogtelaag, dat hogedrukinvloeden de overhand krijgen. Eind volgende week trekt ook het grond hoog oostwaarts weg en krijgen we tijdelijk te maken met een zuidelijke stroming die geleidelijk west tot zuidwest wordt.

Vooruitzichten

Veel bewolking en vooral de eerste dagen af en toe regen. Langzaam iets oplopende temperaturen, maar nog steeds te koud voor de tijd van het jaa

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 21 oktober tot en met woensdag 28 oktober Kleine kans (40%) op het aanhouden van het licht wisselvallige weertype en zo’n 60% kans op een droger weertype met in beide gevallen maximumtemperaturen iets beneden normaal.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn