Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

Koud, in het noorden een sneeuwbui en steeds meer opklaringen.

21 maart 2013 door Jannes Wiersema

Vooral in de oostelijke helft van het land eerst nog veel bewolking. In de loop van de dag komt de zon er op meer plaatsen bij. Daarnaast valt lokaal, in de noordelijk helft van het land, soms eenĀ  sneeuwbui.In Het Noordelijk kustgebied ligt hier en daar al meer dan 2cm. De middagtemperatuur ligt rond 2 of 3 graden. De wind is aanvankelijk westelijk en zwak, maar komt geleidelijk uit een noordoost richting en neemt daarbij toe naar matig, kracht 3 of 4.

Vannacht zijn er brede opklaringen en op de meeste plaatsen vriest het een paar graden. De oostenwind maakt het voor het gevoel erg koud. De wind is meest matig, kracht 3 of 4 en in het noordelijk kustgebied vrij krachtig of krachtig, 5 tot 6 Bft.

Vanaf vrijdag gaat de oostenwind een hoofdrol spelen wat alles te maken heeft met de oplopende drukverschillen door het naderbij komen van een depressie vanaf de oceaan. Het imposante hogedrukgebied boven het noorden van Europa geeft geen krimp. Er staat ons dan ook een zeer koud weekend te wachten waarbij de gevoelstemperatuur in de vroege ochtend rond de -15 graden ligt.

Vrijdag wordt het 2(noorden) tot 4 graden bij een opstekende oostenwind tot kracht 5. Vooral in de noordelijke helft van het land schijnt de zon geregeld. ’s Nachts in het zuiden, westen en midden kans op wat sneeuw. Minima daar rond 0/-2, naar het noordoosten -3/-4 graden.

Zaterdag wordt een zeer koude dag. Het kwik schommelt in de vroege ochtend in het (noord)oosten rond -5/-6 graden en dat bij een (vrij) krachtige wind uit het oosten maakt dat het voor het gevoel rond -15 graden zal zijn! De temperatuur komt de hele dag in het noorden moeizaam of niet boven nul, naar het zuiden toe nog 1/3 graden. Overal de sterke oostenwind, kracht 5/6. Verder is het bewolkt met lokaal een sneeuwbui. In de nacht opklaringen en lichte tot matige vorst: -4/-7 graden! Ongekende kou zo laat in het jaar, vooral de combinatie met de wind is uitzonderlijk.

Zondag op veel plaatsen een ijsdag met temperaturen rond of een graadje onder nul. Nog altijd zeer veel wind uit het oosten. Het is bewolkt, in het noorden schijnt af en toe de zon. ’s Nachts lichte tot matige vorst: -4/-6 graden.

Maandag zijn er flinke perioden met zon, met nog altijd de sterke en zeer koude oostenwind en wordt het in de middag ongeveer 2 graden. Ook de nachten die volgen zijn zeer koud met lichte tot matige vorst maar loopt het kwik overdag iets op. De Siberische oostenwind gaat liggen en dat maakt het al een stuk aangenamer. Tegen het einde van de week lijkt het dan eindelijk allemaal wat milder te gaan worden. Een Poolachtige Pasen lijkt dan net op tijd te kunnen worden afgewend.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn