Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Koud met enkele buien.

24 april 2016 door Jannes Wiersema

37Aan de oostflank van een hoogterug boven de oceaan voert een noordwestelijke stroming maritiem arctische lucht richting het aandachtsgebied. Een hoogtetrog zwaait vanochtend en vanmiddag van noordwest naar zuidoost over het land. Boven de Noorse Zee is een hoogtelaag aanwezig, dat zuidwaarts koerst en maandagmiddag de Duitse Bocht bereikt en vervolgens nog zeker een etmaal boven Noord-Duitsland blijft liggen. Aan de grond gaat dit eveneens gepaard met een lagedrukgebied, waarbij een warmtefrontafloper ten noorden van Schotland wordt ingevangen. Dit occluderende systeem beweegt mee en trekt maandagmiddag en -avond over het land.

Alhoewel de nieuwste run van Hirlam minder afwijkt van EC en Harmonie dan de 12Z-run, blijven er verschillen zichtbaar m.b.t. het lagedrukgebied van maandag. Je blijft toch vaak zien dat Hirlam op deze termijn scherpere troggen laat ontstaan en lagedruk verder laat uitdiepen, zo ook nu. De kerndruk komt aan het einde van de run 5-10 hPa lager uit dan in EC en Harmonie en bovendien ontstaat er nu ook een tweede kern. Vooral voor de wind heeft dit gevolgen. In Hirlam ontstaat aan de zuidflank een 7 Bft aan de kust, met mogelijk zware windstoten op de Wadden. Omdat Hirlam dit vaak doet, zetten we voorlopig behoudend in op EC/Harmonie.

Vandaag is het wisselend bewolkt en verspreid over het land komen er buien voor, mogelijk met korrelhagel en in de ochtend ook natte sneeuw. Vanmiddag is er met name in het (zuid)oosten kans op onweer. Met een middagtemperatuur van ongeveer 8 graden is het ronduit koud voor de tijd van het jaar. De noordwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig. Aanvankelijk is de wind in het binnenland eerst nog westelijk en zwak.

Komende nacht is het wisselend bewolkt en komt er slechts nog een enkele bui voor. De minimumtemperatuur ligt tussen 0 graden plaatselijk in het binnenland en een graad of 4 aan de kust. De wind is westelijk en meest matig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig.

Maandag overdag is er veel bewolking en regent het van tijd tot tijd. De regen is soms buiig van karakter waarbij dan ook hagel en onweer mogelijk zijn. In de middag komen er ook enkele opklaringen voor. De middagtemperatuur loopt uiteen van 6 graden in het noorden tot 10 graden in het zuidoosten. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan de kust (vrij) krachtig. In de loop van de middag draait deze van het westen uit naar het noordwesten.

Een hoogtelaag bevindt zich de komende periode vrijwel voortdurend in de buurt van ons land. Aanvankelijk is er tevens een hoogterug aanwezig boven de oceaan en aan de oostflank hiervan wordt maritiem arctische lucht aangevoerd. Deze rug wordt spoedig afgebroken. Richting komend weekeinde lijkt er een zonale stroming op gang te komen, maar deze is van korte duur. Al snel domineert een hoogtelaag wederom het West-Europese weerbeeld, terwijl boven de oceaan een nieuwe rug opbouwt.

Vooruitzichten

Koud en wisselvallig, in de tweede helft van de week iets hogere maxima.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 01 mei tot en met zondag 08 mei

Aanhoudend wisselvallig en maxima onder het langjarig gemiddelde.

Tot komend weekeinde is er sprake van een vrijwel unaniem ensemble. Slechts de windsnelheid aan de zuidwestflank van een laag op komende dinsdag is nog afhankelijk van plaats en mate van uitdiepen. Vanaf het volgende weekend neemt de onzekerheid toe, maar het overgrote deel van het EPS berekent neerslag en temperaturen onder het langjarig gemiddelde. Ten opzichte van 2 runs geleden is het aantal clusters dat een blokkade berekent drastisch afgenomen.

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn