Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

Koud met hier en daar een winterse bui

13 maart 2013 door Jannes Wiersema

Koud met hier en daar een winterse bui

Boven de sneeuw en tijdens helder weer is het zeer koud geworden in vooral het zuidoosten van het land. Daar kwam lokaal strenge vorst voor. Ook in het oosten vroor het plaatselijk streng. Tot 7 uur noteerde Ell -13,3, Het is in het Limburgse extreem koud geweest afgelopen nacht. Met name in de beekdalen zelfs zeer strenge vorst. In Mamelis, Selzerbeekdal bij Vaals, -15,1 C. Aan de grond -19,4 C!!! (bron Leon Rademakers L1 weerman).Twente -12,3, Eindhoven -11,9, Deelen -11 graden. Ook Luttenberg in Overijsel meldde met -10,2 graden strenge vorst. In Vijlen- Mamelis werd boven het sneeuwdek -14 graden gemeten en aan de grond -18!!!

Vannacht  is het dus in Ell -13.3c geweest. Dat betekent een nieuw landelijk record voor de 2e decade van maart. Vorige record stond op -12,6 van Rotterdam in 1958.

Nog twee waarden zien uit begin dertiger jaren:
1931. Akkrum -12,3 op de 11de
1932. Wijster -11,7 op de 12de.

In het zuidoosten is het eerst nog onbewolkt met plaatselijk (aanvriezende) mistbanken. In de noordwestelijke helft komen sneeuwbuien voor. De komende uren trekken deze langzaam verder in zuidoostelijke richting, waarbij de activiteit minder wordt. Landinwaarts vriest het matig, boven sneeuw lokaal streng. Er staat een zwakke tot matige zuidwestelijke wind, maar in het noordwestelijk kustgebied is de wind naar noordwest tot noord gedraaid.

In de loop van de ochtend trekt de zone met lichte sneeuw(buien) verder naar het zuidoosten. De rest van de dag is er ruimte voor de zon en blijft de kans op een winterse bui aanwezig. De maxima liggen rond 4 graden. De wind draait overal naar noordwestelijke richtingen en is meest matig.

Komende nacht zijn er opklaringen en blijft het landinwaarts vrijwel droog. In de kustprovincies is er kans op een enkele sneeuwbui. Het gaat het licht tot matig vriezen. De wind is west tot noordwest tot noord, zwak tot matig, rond kracht 3 en neemt langs de westkust toe tot (vrij) krachtig, 5 a 6.

onderdag overdag is het wisselend bewolkt met kans op enkele (natte)sneeuwbuien. De middagtemperatuur wordt ongeveer 3 graden. De wind is noordelijk, zwak tot matig, rond kracht 3.

Vrijdag schuift de rug van hogedruk oostelijk op door toedoen van een depressie welke vanaf IJsland naar Schotland koerst. De wind wordt zuidelijk en neemt iets toe. Vooral in het oosten zijn er aanvankelijk flinke perioden met zon, het westen krijgt meer bewolking en in de namiddag en avond kans op wat regen, landinwaarts (natte) sneeuw. Overdag 2 (oosten) tot 5 (zuidwesten) graden. Minima in de nacht iets boven nul, in het oosten nog een graadje vorst.

Daarna is het gebeurd met de huidige kou. Ten westen van ons zien we een gordel van lagedruk vanaf de Noorse zee tot voor de kust van Portugal en hogedruk vanaf Finland tot over Italië. In de zuidelijke stroming valt zaterdag (ochtend) een beetje regen maar is het kwik opgelopen tot 5 á 7 graden. Zondag wordt het nog zachter en komen de dubbele cijfers zelfs in zicht. We moeten de thermische opleving wel bekopen met wind en regen.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn