Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

Koud met winterse buien.

14 maart 2013 door Jannes Wiersema

Een noordelijke stroming, tussen een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en lage druk boven Zuidoost-Europa, stuurt polaire lucht naar onze streken. Boven de Noordzee ontstaan buien die hoofdzakelijk sneeuw/hagel brengen.. Een zwakke hogedrukwig zorgt later vandaag wel voor wat stabilisatie van de atmosfeer. Vanaf morgen nestelt zich een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden. Het zorgt voor zachter maar wisselvallig weer tijdens het weekend.

In de afgelopen nacht vroor het meest licht en lokaal matig. De laagste temperatuur van de KNMI stations bedroeg -7,4  graden en werd gemeten in het Noordhollandse Berkhout. In Vlissingen en Hoek van Holland bleef het kwik boven nul. 

Het is vandaag wisselend bewolkt met enkele sneeuwbuien maar ook af en toe zon. De middagtemperatuur bedraagt 4-5 graden, maar in Zuid- Limburg wordt het slechts 1-2 graden. In de loop van de dag nemen de buien van het noordwesten uit sterk in aantal af en wordt het droog. De wind is overwegend noordelijk, zwak tot matig, rond kracht 3.

In de nacht naar vrijdag klaart het flink op en wordt het koud. Het vriest landinwaarts licht tot matig en boven een sneeuwdek mogelijk streng met temperaturen beneden de -10 C. Lokaal ontstaat mist. Er staat aanvankelijk weinig wind, maar in de loop van de nacht trekt de wind in het westen aan en wordt matig tot vrij krachtig uit een zuidelijke richting. Daarbij neemt de bewolking van het westen uit toe.

Morgen overdag is het meest bewolkt en van het westen uit neemt de kans op wat sneeuw toe. Van het westen uit gaat de neerslag later waarschijnlijk over in regen. De hoeveelheden zijn nog erg onzeker. De middagtemperatuur loopt uiteen van 3 graden in het noordoosten tot 6 graden in het westen en er staat een matige, aan de kust (vrij) krachtige zuidelijke wind.

In het weekeinde installeert zich boven de Britse Eilanden een depressie. Hoewel de bovenlucht verre van warm zal zijn (500 hPa -35º boven Ierland) komt er bij ons een einde aan het voor de tijd van het jaar uitzonderlijk koude weer. De wind gaat namelijk uit het zuiden tot zuidoosten waaien en voert minder koude lucht aan. Met name in de nachten gaat de temperatuur duidelijk omhoog. Wel wordt het aanzienlijk wisselvalliger. De neerslag valt veelal in de vorm van regen maar soms ook natte (smeltende) sneeuw.
Na het weekeinde trekt het lagedrukgebied eerst Frankrijk binnen en arriveert dinsdag, uitgaande van de operationele oplossing van het ECMWF, boven Nederland. De druk in de kern loopt daarbij terug tot beneden 985 hPa. Het wisselvallige weer wordt dan ook gecontinueerd en doordat de wind naar het oosten tot noordoosten neigt, komt het kwik niet op schot.

De tijdelijk sterke verzachting die op maandag zou moeten plaatsvinden is weer helemaal van de baan en vanaf dinsdag kan het in de nacht en ochtend opnieuw licht gaan vriezen.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn