Tuesday 23 July
Weerman Jannes Wiersema

Langzaam milder – volgende week opnieuw oostenwinden?

03 april 2013 door Jannes Wiersema

We bevinden ons tussen een hogedrukgordel met kernen in het noorden van Europa en een lagedrukgebied dat zich boven Zuid-Europa gepositioneerd heeft. Daartussen voert een strakke oostelijke stroming vrij koude lucht aan. Het hogedrukgebied verlaat naar het weekend toe haar noordelijke positie en de kern van het hoog verschuift zich naar Groot-Brittannië. Hierdoor krimpt de stroming naar het noorden en neemt de kracht van het windveld af.

Afgelopen nacht was de laagste KNMI station Nieuw Beerta met – 4,6 de laagste temperatuur. Verder was het meest lichte vorst tussen -1,0 en – 4 graden van de weeramateurs. Verder valt op dat we al op veel plaatsen 17 aaneengesloten vorstdagen hebben vanaf 18 maart t/m vandaag.

Minimumtemperatuur vandaag

Vandaag heeft het noorden een zonovergoten dag met vanmiddag slechts een paar platte stapelwolken. Het zuiden heeft of krijgt te maken met meer bewolking. Het blijft droog bij 4 graden op de Wadden tot 7/8 landinwaarts. Er is weer de schrale oosten- tot noordoostenwind, kracht 4, langs de kust 5/6 Bft. Komende avond en nacht opklaringen en een paar wolkenvelden bij 0 tot -2 (noorden en oosten) graden.

Morgen is er meer bewolking, maar breekt de zon ook af en toe door. ’s Ochtends vooral in het noorden. Het blijft vrijwel overal droog bij 5/7 graden met de hoogste temperaturen zuidelijk van de grote rivieren. (Wadden 3/4°C)

Vrijdag krimpt de stroming iets naar het noorden omdat de hoogterug vanaf Groenland naar Rusland wordt doorbroken door een kleine depressie boven Noorwegen. Aan de westflank van een lagedrukgebied dat zich uitstrekt vanaf het zuidoosten van Europa tot de Baltische Staten is veel bewolking aanwezig en stroomt ons land met een matige tot vrij krachtige noorden- tot noordoostenwind binnen. Het is dan ook veelal grijs met langs de kust nog de meeste kans op zon. Vrijwel overal blijft het droog bij 5 graden in het noorden tot 7 in Brabant en Limburg.

Zaterdag gaat de zon weer flink schijnen dankzij een rug van hogedruk op de Noordzee. Daarbij neemt de wind af en kunnen we een hele vriendelijke dag tegemoet zien met temperaturen van 7 graden in het noorden tot 9 in Limburg. Op de Wadden en westkust 4/5°C. Wind: noord, 2/4 Bft. In de nacht weer enkele graden vorst.

Zondag begint zonnig maar geleidelijk aan druppelt er vanuit het westen bewolking het land binnen. De grijzigheid hoort bij een zwak warmtefront. Het blijft droog. Bij een zwakke, hooguit matige wind uit het westen (jawel!) wordt het 7 tot 9 graden! Al met al kunnen we ons verheugen op een fraai weekend.

De aanvankelijk verwachte luchtdrukdaling boven Groenland blijft grotendeels uit. De aanwezige blokkade van hogedruk boven het noorden van Europa loopt de komende dagen weliswaar averij op maar verdwijnt niet echt. Een doorzettende westelijke stroming na het weekend lijkt dan ook niet aan de orde. Maandag stuurt een depressie vanaf de oceaan weliswaar fronten op ons land af, maar die zullen uiteindelijk onschadelijk gemaakt worden door nieuwe ruggetjes van hogedruk boven Scandinavië met opnieuw aflandige winden als gevolg. Daarmee komt de kou zoals we die hadden niet terug maar zijn thermische hoogstandjes ook niet erg realistisch. En zal het waarschuwingsgebied van code Oranje wel eens kunnen worden uitgebreid want neerslag van enige betekenis valt er voorlopig niet.

het weer

Bron Meteo Roodeschool/ Johan Kamphuis.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn