Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Licht wisselvallig en nog vrij zacht.

04 april 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Het aandachtsgebied bevindt zich een groot deel van de verwachtingsperiode nog in een zuidelijke stroming aan de oostzijde van een grootschalige hoogtetrog. Deze trog trekt maar heel langzaam oostwaarts. Een frontale golf boven het noorden trekt verder noordwaarts. In de loop van de ochtend en begin van de middag passeert dan nog een occlusie, die momenteel NNW-ZZO georiënteerd net ten zuidwesten van ons land ligt. Tussen deze twee genoemde systemen ligt nog een oud en nauwelijks meer herkenbaar koufront. De occlusie lijkt vooral boven het (noord)westen en boven zee actief. Na passage van dit systeem ruimt de stroming even naar zuidwest en trekt in de loop van de middag en avond een zwakke rug over. De aangevoerde lucht wordt dan ook droger. De brede barocliene zone, waarvan de eerder genoemde systemen deel uitmaken, blijft echter boven het westen van Duitsland en het noordoosten van Frankrijk slepen. In de nacht van maandag op dinsdag trekt een volgende golf van zuid naar noord over het land. Dinsdag overdag blijft deze zone nog lang boven het oosten slepen, alvorens oostwaarts te trekken.

Vandaag is het in eerste instantie overwegend bewolkt en trekken er nog gebieden met (buiige) regen van zuid naar noord over het land. Met name in het oosten en zuidoosten is er vanmorgen ruimte voor enkele opklaringen en daar blijft het meest droog. In de middag komt er van het zuidwesten uit wat meer ruimte voor de zon en kan er lokaal nog een bui tot ontwikkeling komen. De maxima liggen rond 16 graden, als het even opklaart kan het in het oosten nog een graad of 18 worden. De wind is meest matig en komt eerst uit zuidoost tot zuid, maar draait van het zuidwesten uit naar zuidwestelijke richting en kan vanmiddag vooral in het noordwesten tijdelijk toenemen naar vrij krachtig.

In de avond neemt de bewolking van het zuiden uit toe en in de nacht volgt er opnieuw een gebied met buiige regen. De grootste kans op regen is in het zuidoosten en oosten. De temperatuur daalt naar ongeveer 9 graden en de wind wordt veranderlijk en zwak tot matig.

Kaart verwachtingen vandaag dag          Waarschuwing land 0 new

Dinsdag begint bewolkt en vooral in de oostelijke helft regenachtig. In de loop van de middag wordt het van het westen uit op de meeste plaatsen droog en laat de zon zich nog even zien. De temperatuur loopt op naar een graad of 14. De wind draait naar westelijke richtingen en neemt toe tot matig.

De as van een grootschalige hoogtetrog ligt dinsdag van Engeland via Bretagne naar Spanje en trekt langzaam oostwaarts. Boven Spanje snoert zich in het zuidelijk deel van deze hoogtetrog een apart laag af, dat zuidoostwaarts trekt. Het noordelijke deel van deze trog trekt dinsdag op woensdag van west naar oost over Nederland. Vanaf woensdag stelt zich boven de oceaan en het westen van Europa een steeds sterker meanderende west- tot noordwestelijke stroming in, waarbij de aangevoerde lucht weer een stuk frisser wordt. Vanaf donderdag zakt een volgende hoogtetrog over onze omgeving zuidwaarts uit, gevuld met koude lucht. Aan de westflank van dit laag zakt vervolgens een ‘ nieuwe’ hoeveelheid koude lucht zuidwaarts over de oceaan, waardoor zich in het volgende weekeinde een langgerekte hoogtetrog ontstaat ten westen van het Europese continent. De hoogtestroming wordt hierdoor zuidwestelijk en de aangevoerde lucht weer warmer.

Vooruitzichten

Wisselvallig met geregeld regen of buien. Vooral donderdag en vrijdag tamelijk koel, in het weekeinde waarschijnlijk weer iets hogere temperaturen.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 11 april tot en met maandag 18 april

Grote kans (70-80%) op het aanhouden van het wisselvallige weertype. Er is begin volgende week een grote kans (rond 70%) op een overgang naar temperaturen boven het langjarig gemiddelde.

De overgang naar een sterker cyclonaal weertype met lagere temperaturen zien we ook in de meeste leden vanaf woensdag wel terugkomen. IN de nachten dan mogelijk weer temperaturen dichtbij het vriespunt. Later in de periode houdt de cyclonaliteit aan, maar zien we vanaf 10/11 april in een meerderheid van de leden het laag ten westen of ten zuidwesten van de Britse Eilanden. Dit heeft een overwegend zuidelijke stroming tot gevolg en weer hogere temperaturen. De EPS temperatuur uitvoer illustreert dit duidelijk. Een meerderheid van de EPS-leden houdt daarbij een overwegend cyclonaal stromingspatroon.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn