Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Lokaal mist en gladheid. Vandaag eerst grijs, geleidelijk meer zon

17 januari 2017 door Jannes Wiersema

Een hoog boven het noorden van het land trekt langzaam zuidwaarts. Vanavond ligt de west-oost georienteerde rug-as van Zeeland naar de Achterhoek en trekt in de periode erna slechts nog langzaam verder zuidwaarts. Het zuidwaarts trekken van de as zorgt ervoor dat een zwakke westelijke stroming op gang komt die het sterkst is boven het noorden. Een barocliene zone bereikt woensdagmiddag het noordwesten maar glijdt op tegen de aanwezige koude plaklaag.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Vanochtend komt er laaghangende bewolking voor en blijft er met name op binnenwegen aanhoudend kans op gladheid. Vooral in het noorden komt ook nog mist voor. In de middag volgen er op de meeste plaatsen perioden met zon. Het is echter niet uitgesloten dat op een enkele plek mist of laaghangende bewolking hardnekkig zal blijven. De temperatuur ligt in de middag rond het vriespunt, in hardnekkige bewolking enkele graden eronder, en de wind blijft zwak en veranderlijk. In de avond kunnen er opnieuw mistbanken ontstaan.

In de nacht naar woensdag neemt van het noorden uit de hoge bewolking toe, in het zuiden kan er mist voorkomen. Vooral op binnenwegen is er nog steeds kans op gladheid. Het wordt opnieuw een koude nacht, de minima variëren van -3°C in het uiterste noorden tot lokaal mogelijk -10°C in het zuiden en oosten. Op de Wadden vriest het nauwelijks. De wind wordt zuidelijk en is zwak tot matig van kracht.

Woensdag overdag neemt van het noorden uit de bewolking verder toe, in het zuiden kan eventuele mist hardnekkig zijn. In de middag zou er vooral in het noorden wat lichte winterse neerslag kunnen vallen. Dit zou aanleiding kunnen geven tot plaatselijke gladheid. Op de meeste plaatsen blijft het echter droog. De middagtemperaturen lopen uiteen van +1°C in de kustprovincies tot -2°C in het oosten en zuidoosten. De overwegend zuidelijke wind is zwak tot matig.

Bij aanvang van de periode zien we dat een hoog boven de Balkan een uitloper heeft tot over ons land richting het Verenigd Koninkrijk. De rug-as is aanvankelijk gesitueerd pal boven ons land en kleine verschillen in positionering kunnen grote gevolgen hebben voor een puntverwachting. Tot en met het weekend blijft het een subtiel spel van deze positionering. Erna lijkt de rug-as te verzwakken en een westelijke stroming definitief landelijk in te vallen met overgang naar zachter weer. In het verdere verloop lijkt dit zich te handhaven

Vooruitzichten

De komende dagen ontstaat een tweedeling met nog tamelijk koud winterweer in het zuiden en dooi in het noorden. De neerslagkansen zijn gering.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 24 januari tot en met dinsdag 31 januari

Zeer waarschijnlijk zacht en wisselvallig met af en toe regen en toenemende wind.

In het EPS zien we de genoemde subtiliteiten tot uiting komen en zien we kleine positioneringsverschillen tussen de diverse leden. De ruimtelijke verdeling wordt tevens duidelijk in de diverse puntverwachtingen: Zo lijkt het er sterk op dat in het noorden, bijv EHGG op de 19e de vorst alweer voorbij is, kijken we bijvoorbeeld naar het zuiden dan lijkt dit zich pas later deze week te voltrekken met gerede kansen dat het tot na het weekend stand kan houden. Uiteindelijk zet de zuidwestelijke stroming definitief door begin volgende week.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Bron: KNMI

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn