Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Lokaal mist, veel bewolking,met hier en daar wat motregen

16 februari 2013 door Jannes Wiersema

Een hogedrukkern ten zuiden van ons land schuift naar het oosten en maakt verbinding met een Russisch hoog. De stroming wordt oostelijk waardoor er geleidelijk koudere en drogere lucht wordt aangevoerd. Maandagavond begint een depressiekern van boven Scandinavië naar het zuiden te bewegen waardoor de stroming bij ons tijdelijk wegvalt. Boven Scandinavië bouwt de hoge druk zich terug op en zorgt bij ons voor een noordoostelijke stroming. De wind trekt wat aan en het wordt gevoelig kouder met nachtvorst.

Na vandaag krijgen we een wat langere periode, waarin er geen of nauwelijks neerslag valt. Vandaag kan er uit de bewolking af en toe wat motregen vallen, maar veel zal het niet te betekenen hebben. Daarna komen we meer en meer onder invloed van hogedruk. Eerst ligt de kern dicht bij ons in de buurt, zondag ligt er een cel van hogedruk boven de Oostzee. De wind wordt dan zuidoostelijk of oostelijk.

Het is zwaar bewolkt. Vanochtend komt er vooral in het noorden en oosten mist voor en af en toe valt er lichte (mot)regen. De maximumtemperatuur komt uit rond 7 graden. Er staat een zwakke wind uit westelijke richtingen.

Komende nacht is het wisselend bewolkt. De minimumtemperatuur komt uit rond 1 graden. De wind is zwak en veranderlijk.

Zondag overdag is er mogelijk meer ruimte voor de zon en is het meest droog. De zwakke wind neemt iets toe en wordt oostelijk. De temperatuur stijgt naar ongeveer 5 graden.

Maandag en dinsdag trekt er nog een lagedrukgebied over Scandinavië naar de Oekraïne, daarachter bouwt zich vervolgens een krachtig hogedrukgebied op boven Scandinavië. Aan de zuidflank van het hoog wordt dan met een toenemende oostelijke stroming droge en koude continentale luchtmassa’s naar Nederland getransporteerd.

Het weerbeeld wordt dan ook opnieuw winters en dat is niet zo verwonderlijk als je kijkt naar de temperatuur op het 850 hPa vlak (1500 meter hoogte) want daar daalt het kwik donderdag zelfs naar bijna bijna -12°C. Daardoor in de nacht overwegend lichte vorst en overdag komt het kwik na woensdag amper boven nul uit

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn