Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

Lokaal motregen, in de loop van ochtend van het westen uit opklaringen

23 april 2013 door Jannes Wiersema

Een complex lagedruk bevindt zich in de omgeving van IJsland. Een bijbehorend occluderend frontaal systeem van IJsland via de Noordzee naar Zuidoost-Engeland bereikt om 00 UTC het noordwesten van ons land en verlaat aan het eind van de ochtend het zuidoosten. Deze occlusie wordt gevolgd door een zwakke rug met kort daarachter een warmtefront dat vanmiddag het zuidwesten bereikt. Dinsdagavond en woensdagnacht trekt het warmtefront na rugpassage noordoostwaarts en komt ons land in de warme sector. In de zuidwestelijke stroming wordt tamelijk zachte en vochtige lucht aangevoerd waarin lokaal de bewolking dik genoeg is om af en toe wat motregen uit te laten vallen

Veel bewolking en vanochtend plaatselijk lichte (mot)regen. In de loop ochtend trekt de regen naar het oosten weg en krijgen we van het westen uit opklaringen. De middagtemperatuur komt uit op ongeveer 16 graden, maar aan de kust blijft de temperatuur steken bij een graad of 11. De zuidwestenwind is meest matig, aan de kust (vrij) krachtig.

Komende nacht zijn er wolkenvelden en blijft het overal droog. Met name aan zee, maar lokaal ook elders, kan hier en daar mist voorkomen. De temperatuur daalt naar een graad een graad of 8 en de wind is zuid tot zuidwest en zwak tot matig.

Woensdag overdag lost de bewolking geleidelijk op en komt de zon af en toe tevoorschijn. Aan zee is de bewolking vrij hardnekkig en verdwijnt pas later. De middagtemperatuur loopt op veel plaatsen op naar ongeveer 19 graden. De wind draait weer naar zuidwest en wordt matig en aan de kust vrij krachtig. (Bron: KNMI)

De eerste dagen heeft ons land te maken met een zonale stroming waarbij de jet zich net ten noorden van ons N bevindt. Aan het eind van de week zien we dat er als gevolg van het uitzakken van kou boven de Britse Eilanden een meridionale stroming opgang komt. Het betekent een noordelijke aanvoer van koude polaire lucht. De meerderheid van EPS-leden vertonen deze oplossing. Na een dag of tien zien we echter een grote spreiding in oplossingen ontstaan, waarbij alle fases van Rossbygolven de revue passeren, hetgeen aantoont dat de voorspelbaarheid van de atmosfeer op de langere termijn niet groot is.

Aanvankelijk temperaturen iets boven normaal, maar vanaf vrijdag overgang naar een koud en licht wisselvallige weekeinde met middagtemperaturen rond 12 graden

Vooruitzichten

Aanvankelijk temperaturen iets boven normaal, maar vanaf vrijdag overgang naar een koud en licht wisselvallige weekeinde met middagtemperaturen rond 12 graden.

het weer

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Bron: KNMI.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn