Tuesday 27 February
Weerman Jannes Wiersema

Meest bewolkt en nevelig, met later vandaag van het noorden uit regen.

01 januari 2017 door Jannes Wiersema

Een groot hogedrukgebied boven de Alpen trekt langzaam zuidwaarts. Een koufront boven het midden van de Noordzee trekt zuidwaarts en passeert later vandaag ons land.Het koufront trekt zondagmiddag en avond en in de nacht naar maandag zuidoostwaarts over ons land weg, waarna een noordwestelijke stroming polaire lucht aanvoert. In de stroming lopen een aantal trogjes mee. Een eerste trog passeert maandagochtend een tweede waarschijnlijk meer actieve maandagavond.

Weather map Waarschuwing land 0 new

Vandaag verloopt meest bewolkt en grijs, in het oosten van het land is er eerst nog mist. Plaatselijk kan er wat motregen vallen. Als dit vanochtend in het zuidoosten van het land gebeurt zou dit op de bevroren ondergrond lokaal tot gladheid kunnen leiden. Vanmiddag bereikt een intensiever neerslaggebied het noordwesten, het verplaatst zich vervolgens geleidelijk zuidoostwaarts over het land. De neerslag valt als regen, maar in het zuidoosten kan dit later vanavond ook natte sneeuw zijn. In de heuvels van Limburg kan de sneeuw mogelijk zelfs even blijven liggen. De maxima lopen uiteen van 7°C in het noordwesten tot iets boven nul in het zuidoosten. De zuid- tot zuidwestelijke wind is matig, aan de kust (vrij) krachtig. Vanavond draait de wind in de kustprovincies naar noord(west).

Vannacht valt er in het zuiden eerst nog regen en in de hogere delen van Limburg mogelijk (natte) sneeuw. Elders zijn er vooral verder landinwaarts naast wolkenvelden soms ook bredere opklaringen. Vooral in het noorden kan er een regenbui voorkomen. Het minimum loopt uiteen van dichtbij het vriespunt verder landinwaarts tot +5°C vlak aan zee. In het midden, oosten en zuiden van het land kan er gladheid ontstaan door bevriezing van natte weggedeelten. In Limburg kan er later in de nacht mist ontstaan. De wind wordt overal noordwestelijk, boven land zwak tot matig en in de kustgebieden vrij krachtig tot krachtig, in het Waddengebied mogelijk enige tijd hard, 7 Bft.

Maandagochtend zijn er aanvankelijk brede opklaringen en komt er eerst plaatselijk gladheid voor. In de middag neemt de bewolking toe. In de kustprovincies komt er een bui voor en ’s avonds trekken er van het noorden uit meer buien het land binnen. Er is een kleine kans op onweer. De maximumtemperatuur komt uit op 3°C in Limburg tot 6°C aan zee. De noordwestenwind is matig, in de kustgebieden en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5 tot 6 Bft.

Een hoog bij de Alpen verliest haar grip op het weer in ons gebied. Een koufront trekt later op Nieuwjaarsdag van het noordwesten uit over ons land. Erachter komen we deze nieuwe week in een noordwestelijke stroming tussen een krachtig hoog ten westen van Ierland en lagedruk boven Scandinavie. In de noordwestelijke stroming trekt dinsdag en woensdag 3 en 4 januari een uitdiepende depressie over het zuiden van Scandinavie naar de Baltische Staten. Boven de Noordzee daarop tijdelijk flink veel wind. Erachter trekt een rug van Hogedruk over onze omgeving. Opnieuw gevolgd door actieve lagedruk boven Scandinavie en na het volgende weekeinde een volgend Atlantisch hogedrukgebied waarvan koers en positie onzekerder is geworden..

Vooruitzichten

Licht wisselvallig met op sommige dagen regen of enkele buien. Gedurende de nachten landinwaarts een aanhoudende kans op een graadje vorst. Overdag wordt het ongeveer 6 graden.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 08 januari tot en met zondag 15 januari

Waarschijnlijk houdt het enigszins wisselvallige weer aan. De temperatuurontwikkeling blijft nog al onzeker, er is een reële kans op wat koudere nachten.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn