Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Meest bewolkt, vooral in de oostelijke helft af en toe regen.

07 september 2013 door Jannes Wiersema

38Een zwak golvend koufront boven het westen trekt slechts langzaam oostwaarts en blijft aanvankelijk slepen halverwege het land. Een golf trekt vannacht over de noordoostelijke helft van het land. Morgenochtend verlaat het front het noordoosten van het land. Voor het koufront voert een zwakke zuidelijke stroming vrij vochtige lucht aan. Achter het front komt geleidelijk een noordwestelijke stroming op gang die drogere maritiem polaire lucht aanvoert.

Het is overwegend bewolkt en vooral in de oostelijke helft valt af en toe buiige regen. Vanmiddag is vooral in het noordoosten ook nog onweer mogelijk. De temperatuur ligt rond 20 graden. Verder staat er een zwakke wind uit een zuidwestelijke richting.

NEERSLAG:

Vandaag bij het front af en toe regen, in het oosten en noordoosten meer buiig van karakter en mogelijk nog met onweer. Komende nacht intensiverende neerslag nabij de golf. Het zwaartepunt van de neerslag gaat over de noordoostelijke helft en de nieuwe run laat explosieve neerslaghoeveelheden zien in de orde van 50 mm langs een lijn Ameland Doetinchem. Dit is twee keer zoveel als voorgaande run. EC is wat rustiger en komt tot lokaal 30 mm. In de algemene verwachting noemen we wel explicitiet dat er veel neerslag kan vallen (rond 30 mm) en dempen het signaal van de nieuwe run enigszins. GLAMEPS komt met kansen van 40-50 % op meer dan 20 mm

Komende nacht is het zwaar bewolkt en intensiveert de neerslag, in het uiterste zuidwesten blijft het waarschijnlijk droog. In het oosten en noordoosten valt de meeste neerslag, lokaal kan rond 25 mm vallen. De minimumtemperatuur ligt rond 14 graden. De zwakke wind draait naar een noordwestelijke richting.

Morgenochtend zijn er met uitzondering van het zuidwesten perioden met regen. In de middag klaart het van het zuidwesten uit op, het duurt in het noordoosten tot het begin van de avond voordat het droog wordt. De middagtemperatuur ligt tussen de 17 graden in het oosten tot plaatselijk 21 graden in het zuidwesten als daar de zon goed doorbreekt. Er staat een zwakke tot matige noordwestenwind. (Bron: KNMI)

Een hoogtelaag, wat op zondag nog boven de Britse Eilanden ligt, trekt oostwaarts en passeert op dinsdag ons land. In de tweede helft van de week komen we dan onder invloed van een hoogterug, die geleidelijk in betekenis afneemt. Vanaf het volgende weekend laat de operationele run een meer zonale stroming zien. Aan de grond bevinden we ons in een vlakke drukverdeling met relatief lage druk tussen een hoog boven Finland en een hoog boven de Oceaan in. Het polaire front ligt net ten oosten van ons land. Op dinsdag lijkt zich onder het overtrekkende hoogtelaag een storing te ontwikkelen, waarbij een laag in de nacht naar woensdag over ons land trekt. De tweede helft van de week bevinden we ons onder invloed van een uitloper van het Azorenhoog, waar dan in het weekend een zwakke frontale zone doorheen trekt.

Vooruitzichten

Het is de eerste dagen wisselvallig met elke dag kans op buien. Aan het eind van de week afnemende neerslagkansen. De temperaturen zijn rond of iets onder de normale waarden.

Vooruitzichten lange termijn
zaterdag 14 september tot en met zaterdag 21 september

Grote kans op een aanhoudend koel weertype, waarbij de neerslagkansen elke dag rond de 50% liggen.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn