Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Meest droog en in het zuiden nu en dan zon.

06 februari 2016 door Jannes Wiersema

28Actueel zien we in de warme sector nog wat lichte motregen, is te koppelen aan een secundaire zwakke barokliene zone met nog iets zachtere lucht. Vanmiddag komt het uiterste noordwesten van de FIR mogelijk even achter het koufront terecht, maar vanwege golfvorming in het koufront is dit slechts tijdelijk. Het koufront bereikt ons land zondag gedurende de tweede helft van de nacht en verlaat zondagmiddag het oosten van het land. Het meest opvallende dit weekeinde is de stevige zuidelijke wind in en achter de warme sector

Er is tamelijk veel bewolking en het is op de meeste plaatsen droog. In de loop van de dag breekt met name in het zuiden de zon door. De maximumtemperatuur loopt uiteen van een graad of 9 op de Waddeneilanden tot 12 graden in het zuiden van het land. De zuidelijke wind neemt boven land verder toe naar matig of vrij krachtig en is aan de kust en op het IJsselmeer krachtig en langs de westkust mogelijk hard.

Vannacht wordt de bewolking dikker en tegen de ochtend gaat het van het westen uit regenen. De temperatuur daalt nauwelijks en ligt de hele nacht rond een graad of 9. De zuidenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard.

 

De zondagochtend trekt de regen naar Duitsland weg en van het weten uit gaat de bewolking breken. In de middag zijn er enkele buien mogelijk en de temperatuur ligt rond de 9 graden. De wind draait gedurende de ochtend van zuid naar zuidwest en blijft matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard.

Neerslag:

Gezien de dikte van de bewolking in de progtemps (basis < 2000 vt en toppen ruim 5000 voet en net in het ijs) is coalescentieneerslag zeker eerst nog mogelijk. Actueel wordt dit soms ook nog gemeld. Dieper in de warme sector wordt de bewolking dunner, waardoor de neerslagkans overdag wel sterk afneemt. Verder vanochtend in het noordwesten van de FIR ook wat lichte (mot)regen op het golvende koufront dat daar tijdelijk dichterbij komt of net passeert (zie ook de synopsis). Verder komende nacht van het zuidwesten uit geleidelijk perioden met regen. De regen trekt zondag tegen de middag naar oostelijk Nederland en Duitsland weg. Na passage van het koufront zondagochtend wordt het onstabiel en kunnen er enkele buien voorkomen, er is een kleine kans op onweer.

Nederland ligt aanvankelijk in een brede warme sector. Al snel trekt een koufront in de nacht en ochtend van zondag oostwaarts over ons aandachtsgebied. Maandagnacht en ochtend volgt dan weer een warme sector en een tijdelijke flinke toename van de drukgradiënt. Maandagavond volgt dan een ingedraaide occlusie met bijbehorende grondtrog, die mogelijk opnieuw voor een windtoename zorgt. Erachter is het in de strakke zonale stroming een komen en gaan van fronten en depressies die met de kern soms precies over ons land koersen. Soms worden de storingen afgewisseld door een snel passerende trekrug.

 

Vooruitzichten

Aanhoudend wisselvallig met maandag veel wind. Met een graad of 8 blijft het relatief aan de zachte kant.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 13 februari tot en met zaterdag 20 februari

Zeer waarschijnlijk houdt het wisselvallige en vrij zachte weer aan. Gedurende de nachten kan het soms een graadje vriezen.

Aandachtspunt blijft de wind op maandag 8 februari. Staafdiagrammen laten nog steeds een bijna 100% kans op zware windstoten (>41kts) voor de landstations zien. Voor de zeer zware windstoten (>56kts) loopt dit percentage uiteen tussen 10% op Schiphol, 20% in Leeuwarden en Vlissingen, 30% in Maastricht naar 70% in Den Helder. Langs de kust lijkt maandagnacht een risico op een dikke ZZW-8 Bft en mogelijk een 9 Bft buitengaats te bestaan. Kans op het waarschuwingspeil voor Vlissingen blijft beneden 15%, voorwaarschuwingspeil rond 30%. Vanaf dinsdag lijkt de wind gemiddeld af te nemen. Maar de pluim is breed, dat heeft te maken met de initiële onzekerheid over de koers van de laagjes die precies naar ons land trekken. Gedurende deze MD- en EPS periode gaat de temperatuur wel iets naar beneden, maar met een graad of 8 blijft het nog steeds ruim boven normaal. De wind zit volgens de pluim vooral in de Z tot ZW richting. Vanaf de tweede helft van de week gaat de kans op een graadje vorst in de nacht dieper landinwaarts naar 10-20%. Winterse neerslag lijkt de hele periode onwaarschijnlijk.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn