Tuesday 23 July
Weerman Jannes Wiersema

Meest matige vorst

17 januari 2013 door Jannes Wiersema

Vandaag was het veelal grijs weer, in Zeeland kwam mist voor en daar lag de temperatuur rond de -5graden. In Limburg viel lokaal een beetje sneeuw.  In het noorden scheen de zon wel volop, zie de foto onder het weerbericht, gemaakt nabij Roodeschool, ook in het oosten heeft de zon enige tijd geschenen. In het noorden steeg het kwik tot aan het vriespunt.

Komende avond en nacht krijgen we te maken met de restanten van een hoogtestoring die nu nog boven Duitsland ligt. Er kan wat (lichte) sneeuw vallen. Door wolken en eventuele neerslag daalt de temperatuur nauwelijks, het gaat 3/6 graden vriezen, in het noorden echter kan het belangrijk kouder worden als de opklaringen zich weten te handhaven.

Een hogedrukkern boven de Botnische Golf zorgt voor de aanvoer van koude continentale lucht naar onze omgeving. Boven het relatief warme Noordzeewater is deze lucht onstabiel, zodat daar buien ontstaan. De volgende dagen verplaatst de hogedrukkern zich tijdelijk naar het zeegebied tussen Noorwegen en Groenland en kan een oceaandepressie vanuit het zuidwesten dichterbij komen. Het occlusiefront van dit lagedrukgebied blijft ten zuiden van onze omgeving, zodat we de hele tijd in de koude luchtmassa blijven.

De rest van de namiddag: boven de middenkust zijn er nog brede opklaringen. Aan de oostkust en westkust hangt er mist en lage bewolking die zich langzaam uitbreidt. Boven zee hangen lokaal enkele sneeuwbuien, maar met uitzondering van de westkust, blijft het grootste deel van de kust van sneeuw gespaard. De maxima aan de kust lagen rond -2°C aan de westkust, maar rond -7°C aan de oostkust. Matig tot slecht zicht. De wind waait zwak à matig (2-3) uit ZZO, krimpt naar ZO en neemt toe tot matig (3).

Vanavond start nog lokaal met een opklaring maar geleidelijk neemt nevel en mist verder toe. Minima rond -7°C. Matig tot slecht zicht. De wind waait matig (3 à 4) uit ZO en neemt toe tot matig à vrij krachtig (4 à 5).

Morgen zijn er eerst nog enkele opklaringen, maar in de loop van de dag raakt het zwaarbewolkt tot betrokken. Tegen de avond valt er wat lichte sneeuw. Maxima rond -2 à -3°C. Matig zicht. De wind waait vrij krachtig (5) uit ZO en neemt toe tot vrij krachtig à krachtig (5 à 6).

Zaterdag is het zwaarbewolkt met vooral voor de middag nog wat lichte sneeuw. In de namiddag krijgen we meer opklaringen. Maxima rond -2°C. Matig zicht. De wind waait vrij krachtig (5) uit O.

Zondag wisselen opklaringen af met wolkenvelden. Vooral boven zee vallen een aantal sneeuwbuien. Maxima rond -1°C. Matig tot goed zicht. De wind waait matig (3 à 4) uit ONO en neemt af tot zwak à matig (2 à 3) uit veranderlijke richting.

Maandag en dinsdag is het overwegend zwaarbewolkt en van tijd tot tijd valt er een sneeuwbui. Matig tot goed zicht. Maxima rond het vriespunt. Maandag waait de wind vrij krachtig (5) uit ZZO, ruimend naar Z en toenemend tot krachtig (6). Dinsdag waait de wind vrij krachtig (5) uit Z, krimpend naar ZO.

Langetermijnverwachting van woensdag 23/01/13 tot zondag 27/01/13

Het koude winterweer zet zich voort met maxima rond het vriespunt en minima die kunnen gaan van -5 tot -10°C. Geregeld krijgen we de zon te zien en de neerslaghoeveelheden lijken voorlopig mee te vallen.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn