Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Minder warm en af en toe zon.

03 augustus 2013 door Jannes Wiersema

28Een zwak golvend koufront van de Noorse Zee naar Het Kanaal behoort bij een sturend laag ten noordwesten van Schotland, trekt langzaam oostwaarts. Het front bereikt het westen van ons land aan het beginĀ  van de ochtend en verlaat het oosten van het land rond het middaguur. Achter het koufront wordt met een zuidwestelijke stroming koelere, polaire lucht wordt aangevoerd. Als gevolg van de opbouw van een zwakke rug stabiliseert de atmosfeer zich dusdanig dat er vrijwel geen bui meer tot ontwikkeling komt.

Er is nog vrij veel bewolking maar geleidelijk aan laat de zon zich ook van tijd tot tijd zien. Slechts op een enkele plaats kan er een bui vallen. Met maximumtemperaturen van 20 tot 25 graden is het beduidend minder warm dan gisteren. Er staat een matige zuidwestenwind, aan de kust en op het IJsselmeer is deze (vrij) krachtig, 5 a 6 Bft.

Komende nacht zijn er opklaringen en daalt de temperatuur naar een graad of 14. De wind wordt zuidelijk en zwak tot matig.

Zondag overdag is het vrij zonnig en loopt de temperatuur op naar een graad of 23. Het blijft dan vrijwel overal droog. De wind draait naar het zuidwesten en neemt toe naar matig, aan de kust vrij krachtig.

Na het weekeinde gaat het heersende grootschalige circulatiepatroon, nog enkele dagen door. Op maandag loopt het kwik in een zuidelijke stroming opnieuw op tot zomerse waarden boven 25 graden dus. Vanaf dinsdag neemt de warmte af ( rond 22 graden) en bovendien neemt de kans op regen en buien toe. Aan het eind van volgende week stelt zich geleidelijk een meer westelijke stroming in. Tussen lagedruk bij IJsland en hogedruk bij de Azoren komt de straalstroom dan min of meer boven Nederland te liggen. Het weerbeeld wordt dan overwegend wisselvalig met middagtemperaturen omstreeks 20-22 graden.

Vooruitzichten

Af en toe zon en van tijd tot tijd regen of een bui. Maandag nog zomers warm, daarna maxima rond 21 graden.

Samenvatting EPS-periode:

Grote kans (70%) op het aanhouden van het wisselvallig weertype met maximumtemperaturen net onder de langjaargemiddelde waarden

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn