Wednesday 22 March
Weerman Jannes Wiersema

Mist en laaghangende bewolking, overdag geleidelijk overal zon.

03 november 2015 door Jannes Wiersema

28Een hogedrukgebied boven het oosten van Europa heeft een westwaarts gerichte uitloper over ons aandachtsgebied en de Britse Eilanden. Het hoog verplaatst zich langzaam verder naar het zuidoosten. De zuidelijke aanvoer is in eerste instantie nog zwak, maar op het naderen van een depressie, om 00 UTC boven Golf van Biskaje (woensdag middernacht boven Bretagne en woensdag 18 UTC boven het midden van de Noordzee) is de zuidelijke stroming vannacht al merkbaar toegenomen, hetgeen zorg draagt voor een menging van de droge lucht boven de inversie met de vochtige lucht onder de inversie met de komende 12 uur, met als gevolg van het zuiden uit oplossen van de mist. Rond het laag bevindt zich een ingedraaide occlusie die met name woensdag overdag voor wat neerslag eerst voornamelijk in de westelijk helft van het land en later ook wat in de oostelijke helft gaat zorgen.

Vannacht met name in de noordelijke helft van het land op veel plaatsen dichte mist en laaghangende bewolking. Elders zijn er brede opklaringen en lokaal mistbanken en in Zeeland lokaal dichte mist. De temperatuur loopt uiteen van 7 graden in het noorden tot een graad of 2 in het zuiden van het land. Lokaal komt er ook vorst aan de grond voor. De wind is zuidoost en zwak.

De dag begint in het noorden en deels ook in het midden van het land bewolkt, mistig of nevelig. Van het zuiden uit komt tegen de middag overal de zon tevoorschijn. De middag verloopt in het gehele land vrij zonnig. Het blijft droog en de temperatuur loopt uiteen van 13 graden in het noorden tot 16 in het zuiden van het land. De wind is zuidoost en zwak tot matig.

De nacht naar woensdag verloopt overwegend helder. Er is maar weinig bewolking en de temperatuur daalt naar zo’n 8 graden, in het noordoosten is het met een graad of 4 iets frisser. De wind is zuidoost en zwak tot matig.

Waarschuwing land 0 new

Woensdag gedurende de dag zijn er wolkenvelden, in het oosten is er waarschijnlijk ook nu en dan zon. Plaatselijk kan er wat regen vallen. De temperatuur loopt op naar 14 tot 17 graden. De wind is zuidelijk en matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, in het westelijk kustgebied soms krachtig, 6.

De invloed van de uitloper van het Oost-Europese hoog boven onze omgeving is tanende als gevolg van het noordwaarts trekken van een hoogtelaag (vandaag 00 UTC gesitueerd boven Golf van Biskaje). Na passage van het hoogtelaag bouwt een nieuwe rug van hogedruk op waarbij de NO-ZW georiënteerde rugas zich ten oosten van ons land gaat nestelen. Bij dit hoogtelaag hoort een grondlaag waarom heen een occlusie is gedraaid. De occlusie trekt woensdag over ons land en zorgt voor wat regen. De nieuwe hoogterugopbouw is iets oostelijker dan in de vorige modelberekeningen en dit betekent dat ons land een grotere kans maakt op regen als gevolg van schampende frontale zones. Doordat de aanvoer meest zuidwestelijk is zal de aangevoerde lucht tamelijk zacht zijn.

De verminderde invloed van het hoog en het naderbij komen van het hoogtelaag kan in alle clusters teruggevonden worden. Hiermee is de atmosfeer goed voorspelbaar, want ook de opbouw van het tweede hoog kan in meerderheid van clusters teruggevonden worden. Echter in de exacte positie en oriëntatie van de rugas vertonen in de clusters afwijkingen, hetgeen de oorzaak is in de spreiding in de pluimen. De grotere cyclonale invloed levert met name in de EPS-periode grotere kansen op tijdelijke toename van de wind en mogelijk grotere hoeveelheden neerslag.

Vooruitzichten

In het algemeen veel bewolking en elke dag kans op regen. Zacht met zowel ’s nachts als overdag temperaturen ruim boven langjaargemiddelde waarden.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 10 november tot en met dinsdag 17 november Grote kans (60%) op het aanhouden van het licht wisselvallige weertype. De maxima dalen van ruim boven langjaargemiddelde waarden naar normale waarden aan het eind van de periode.

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

 5 total views,  1 views today

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn