Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Mist en (lokale) gladheid.

08 januari 2017 door Jannes Wiersema

Een opvullend lagedrukgebied boven het noordoosten van Duitsland trekt langzaam zuidwaarts. Bijbehorend frontaal systeem is op hoogte ons land al gepasseerd, maar aan de grond gaat dit door een koude plaklaag zeer moeizaam. Pas zondagmiddag lijkt het front het zuidoosten te verlaten. Een zwak warmtefront schampt daarna over het noorden, waarna we in een warme sector terechtkomen aan de noordflank van een gordel van hogedruk. Een laag boven de oceaan trekt zondagavond zuid van IJsland oostwaarts en bijbehorend koufront bereikt maandagavond de noordwestkust. Voor dit koufront uit bevindt zich nog een aantal oude frontale restanten.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Het is half tot zwaar bewolkt. Met name in het zuidoosten motregent het nog. In de zuidelijke helft komt (lokaal dichte) mist voor, die vooral in het zuidoosten hardnekkig kan zijn. Verder komt er de eerste uren met uitzondering van het westen nog lokale gladheid voor door sneeuw- of ijsresten en mogelijk ook door opvriezing. De middagtemperatuur loopt uiteen van 7°C vlak aan zee tot 4°C in het oosten van het land. In gebieden met hardnekkige mist blijft het kwik steken rond 2°C. De wind is west tot noordwest en zwak tot matig, in het zuidoosten staat eerst nog een zuidwestenwind. In de middag wordt de wind variabel.

In de nacht naar maandag is het tamelijk bewolkt en blijft het op de meeste plaatsen droog. Plaatselijk komt mist voor en de minimumtemperatuur loopt uiteen van 5 graden vlak aan zee tot rond het vriespunt in het oosten van het land. De wind is zwak tot matig uit zuid tot zuidwest.

Maandag overdag is het zwaar bewolkt en in de loop van de dag neemt de kans op regen van het westen uit toe. De middagtemperatuur ligt rond 5 graden. De zuidelijke wind neemt toe tot matig boven land en tot krachtig of hard langs de kust.

Lage druk nestelt zich boven Scandinavie. Aan de westflank hiervan trekken randstoringen richting onze omgeving. Een hoog ten westen van Portugal trekt volgend weekeinde naar Zuid-Zweden en blokkeert zodoende de storingen. Boven ons land voert een noordoostelijke stroming vervolgens koudere en drogere lucht aan.

Vooruitzichten

Wisselvallig en aanvankelijk temperaturen boven normaal. In de tweede helft lagere maxima en kans op winterse neerslag.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 15 januari tot en met zondag 22 januari

Vrij grote kans (60%) op temperaturen onder het langjarig gemiddelde, met in de nachten lichte tot matige vorst. De neerslagkansen nemen duidelijk af.

Tot en met +240 volgt het ensemble de trend van de operationele run. Het wordt aanvankelijk kouder, met in de tweede helft van komende week meer wind en kans op winterse neerslag. De overgang naar een geblokkeerd patroon met een hogedrukgebied boven Scandinavie komt aanvankelijk in bijna de helft van het ensemble voor, maar dit aantal neemt vervolgens snel af. Toch blijven er wel koudere oplossingen bestaan, met een hoog dat zich ophoudt boven Rusland en een zwakke uitloper heeft tot boven onze omgeving, of met een hoog in onze nabijheid waarbij de kou zich in de onderste luchtlagen zal ophouden.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Bron: KNMI

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn