Monday 26 February
Weerman Jannes Wiersema

mist, overdag wolkenvelden maar ook zon

03 december 2013 door Jannes Wiersema

20Een hogedrukgebied boven Oost-Europa heeft een rug over ons aandachtsgebied en de Britse Eilanden. De rugas die nog midden over het het land ligt trekt zuidwaarts en ligt in de loop van de ochtend boven Belgiƫ en later Frankrijk. Een koufront nabij het noordwesten van Schotland bereikt in de loop van de dag de noordelijke Noordzee en trekt dan langzaam in zuidoostelijke richting. In de nacht naar woensdag bereikt het koufront de noordelijke FIR, woensdagmiddag passeert het front ons land.

Er zijn opklaringen en hier en daar komt plaatselijk mist voor. De temperatuur ligt op veel plaatsen iets onder het vriespunt. Lokaal, met name op bruggen en viaducten, kan dan gladheid ontstaan. Er staat nauwelijks wind.

Overdag lost de aanwezige mist langzaam op of gaat over in lage bewolking. Het blijft dan nog wel nevelig. Er zijn echter ook plekken waar de zon zich laat zien. De middagtemperatuur loopt uiteen van 7 graden vlak aan zee tot 2 graden in gebieden met hardnekkige bewolking. De zuidelijke wind is zwak.

In de nacht naar woensdag zijn er landinwaarts eerst opklaringen waarin weer mist kan ontstaan. Vanuit het noordwesten komt er geleidelijk meer bewolking opzetten. Regen wordt daar niet of nauwelijks uit verwacht. Het kwik zakt in de opklaringsgebieden tot iets onder het vriespunt, elders blijft het boven nul. De zuidwestenwind is zwak tot matig, in het noordwestelijk kustgebied vrij krachtig.

Woensdag is er veel bewolking en in de loop van de ochtend trekt een gebied met regen het noordwesten van ons land binnen. De regen verlaat aan het begin van de avond het zuidoosten van ons land. Elders is het dan inmiddels al opgeklaard. De middagtemperatuur ligt tussen de 5 en 8 graden. De wind is zuidwestelijk en neemt iets in kracht toe. In de middag draait de wind naar het noordwesten en neemt dan in het waddengebied mogelijk toe tot krachtig, 6 Bft. (Bron: KNMI)

Een krachtig hogedrukgebied west van Ierland heeft een uitloper tot over Frankrijk. Op de noordflank van dit hoog trekt donderdag een lagedrukgebied net noord van Schotland langs verder naar het zuiden van Noorwegen en het midden van Zweden waar het in de nacht naar vrijdag arriveert. Op de zuidwestflank van dit laag is er een zeer sterk windveld aanwezig. Dat levert aan onze kust mogelijk een storm op, verder op de Noordzee een zware storm. Vrijdag trekt het laag verder richting Baltische Staten en gaat de noordwestelijke wind boven Noordzee langzaamaan afnemen. Een hogedrukgebied nabij Ierland komt naderbij en wordt in de loop van het weekeinde boven ons land verwacht. Het hogedrukgebied blijft dan tot halverwege de week in onze nabijheid.

Vooruitzichten

Donderdag regen en veel wind, daarna enkele winterse buien. In de loop van het weekeinde overgang naar droog en rustig weer. De middagtemperatuur zakt naar waarden rond de 4 graden en in de nachten neemt de kans op lichte vorst toe.

Vooruitzichten lange termijn
dinsdag 10 Decembertot en met dinsdag 17 december

Kans van 70% op aanhouden van het rustige en droge weer met temperaturen zowel overdag als in de nacht (iets) onder de normale waarde voor de tijd van het jaar.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png?1386048520708

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn