Thursday 18 July
Weerman Jannes Wiersema

Naar het oosten wegtrekkende regen, gevolgd door opklaringen.

18 november 2012 door Jannes Wiersema

Weerpraatje van zondag 18 november

Vanochtend regent het nog op veel plaatsen. De neerslag verplaatst zich geleidelijk naar het oosten en tegen de middag breekt in het westen de zon door. In het oosten van het land duurt het tot laat in de middag voordat de bewolking enigszins breekt. De middagtemperatuur wordt een graad of 9. De wind is vrijwel overal noordwestelijk en zwak tot matig, kracht 3 of minder.

Vannacht wordt het nevelig. Lokaal ontstaat mist, mogelijk levert dat hinder op voor het wegverkeer. Het blijft wel droog. De minimumtemperatuur ligt op of iets boven het vriespunt, vlakbij de grond kan het op veel plaatsen een paar graden gaan vriezen. Er staat een zwakke wind, die geleidelijk uit een zuidoostelijke richting gaat waaien.

Het weer de komende dagen
Woensdag kans op wat regen, later iets kouder
Weerpraatje langere termijn 18 november

Maandag overdag is het op veel plaatsen bewolkt en met name in de ochtend nog nevelig en lokaal mistig. In de loop van de dag komt de zon soms tevoorschijn. De middagtemperatuur ligt rond 9 graden. De zuidoostenwind neemt wat toe en wordt matig, kracht 3 tot 4, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig, 5.

Dinsdag komt er in het heersende weerbeeld nauwelijks verandering. Een zwak warmtefront trekt in de middag over de Noordzee naar het noordoosten. Het is een overwegend bewolkte dag met in het noordwesten mogelijk wat motregen, elders blijft het droog. Met name in het zuidoosten zal de zon af en toe tevoorschijn komen. Middagtemperatuur 11°C. De wind waait matig en komt uit het zuiden.

De luchtdrukverdeling blijft op de lange termijn ‘overwegend geblokkeerd’. Zo zwaait medio volgende week een hogedrukgebied boven Rusland de scepter. In de bovenlucht gaat het om een omvangrijke Europese hoogterug waar Atlantische depressies op stuk lopen. Alleen op woensdag zou een frontaal systeem enige regen kunnen veroorzaken. Daarna snoert een Atlantische hoogtetrog af richting het Iberisch schiereiland en de mediterrane regio. Ook in het grondpatroon is er sprake van mediterrane lagedruk. Tijdens het laatste weekeinde van november gaat de wind daardoor uit oostelijke richtingen waaien maar wezenlijk kouder wordt het waarschijnlijk (nog) niet.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn