Saturday 1 April
Weerman Jannes Wiersema

Naar het oosten wegtrekkende regen, overdag af en toe zon.

10 januari 2017 door Jannes Wiersema

Een NNO-ZZW georiënteerd koufront, behorend bij een laag noord van Schotland, ligt boven het uiterste oosten en verlaat spoedig het land. Achter het koufront voert een westelijke stroming polaire lucht aan. In de loop van vandaag lijkt er nog een (restant van een) ingedraaide occlusie behorend bij het laag boven ons land uit te komen, met daarbij weer wat hogere dauwpunten (ca. 5°C). In de loop van de nacht naar woensdag en woensdag overdag trekken twee occlusies (zuid)oostwaarts over het land. Daarachter nemen de drukgradiënt en de onstabiliteitsdiepte van het noorden uit toe, vooral op de Noordzee.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

De regen in het oosten en noordoosten trekt spoedig naar Duitsland weg. De rest van de dag zijn er wolkenvelden maar is de zon ook af en toe te zien. Vooral in het westen en zuiden kan een enkele bui voorkomen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 6°C. De wind is meest matig en westelijk, later zuidwestelijk.

Vanavond is het vrijwel overal droog en kan er in het oosten plaatselijk mist ontstaan. In de nacht naar woensdag wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af en lost eventuele mist weer op. De minimumtemperatuur komt uit omstreeks 2°C en er staat een overwegend matige zuidelijke wind.

Woensdag overdag neemt de bewolking snel toe en valt er enige tijd motregen of regen. In de loop van de middag klaart het van het noordwesten uit op en wordt het overwegend droog. In de avond neemt de kans op een regen- of hagelbui vooral in het noorden van het land toe. De maximumtemperatuur komt uit op 8°C en de westelijke wind neemt overdag flink toe. In de middag wordt de wind boven land overwegend vrij krachtig, 5 Bft, in de kustgebieden en boven het IJsselmeer, 6-7 Bft. In het noordelijk kustgebied wordt de wind in de middag en avond stormachtig, 8 Bft, met vanaf de middag windstoten van circa 80 km/u.

Een bovenluchtlaag boven Scandinavië vult in de tweede helft van de week geleidelijk op tot een langgerekte hoogtetrog. Aan de zuidflank van dit laag staat donderdag 12 januari een stevige jet, waarin een trog/jetstreak zuid van IJsland in de loop van donderdag naar Frankrijk beweegt en in betekenis toeneemt. Een golf in het polaire front trekt met deze jetstreak mee en slaat daarbij uit. De noordzijde van deze frontale zone reikt donderdagavond en in de nacht naar vrijdag waarschijnlijk tot over (het zuiden van) ons land. Op vrijdag trekt een kleinschalig laag vanaf de Noordzee over ons land zuidoostwaarts, waarna in de loop van komend weekend (14/15 januari) de invloed van een Atlantisch hogedrukgebied noordwest van Portugal toeneemt. Tegelijkertijd zien we de opbouw van een krachtige hoogterug van de Azoren richting het zeegebied tussen IJsland en Noorwegen. Begin volgende week vormt zich boven Scandinavië een dominant hogedrukgebied aan de grond en wordt de wind aflandig, terwijl het drukmaximum op hoogte zich ook naar Scandinavië verplaatst en er een sterk geblokkeerd stromingspatroon ontstaat. Gedurende de hele periode blijft ons land in een polaire luchtsoort.

Vooruitzichten

De eerste dagen wisselvallig met geregeld neerslag, vooral landinwaarts ook in de vorm van sneeuw. Begin volgende week overgang naar koud en overwegend droog winterweer.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 17 januari tot en met dinsdag 24 januari

Grote kans (80%) op droog en koud winterweer. Later in de periode mogelijk minder koud.

Aan de noordflank van de uitslaande golf in het polaire front kan de neerslag donderdagavond en in de nacht naar vrijdag grotendeels in de vorm van sneeuw vallen. In het zuidoosten zien we in de loop van de nacht naar vrijdag een beeld met voornamelijk sneeuw (grote sneeuwfractie): regionaal 5-10 cm sneeuw behoort daar zeker tot de mogelijkheden. Hoe verder naar het noordwesten hoe kleiner de sneeuwkansen en -hoeveelheden bij deze golf. Bij het Noordzeelaagje van vrijdag kunnen geclusterde winterse buien voorkomen, mogelijk ook weer met regionale sneeuwaccumulaties. Bovendien is er dan in de kustgebieden een redelijke kans op zware windstoten (Vlissingen en Den Helder iets meer dan 50% kans). In het weekend slechts langzaam afnemende neerslagkansen en vooral dieper landinwaarts nog steeds een grote kans dat sneeuw daarbij overheerst. In de loop van maandag 16 januari wordt de kans op een aflandige wind groot, zie ook de windrichtingspluimen. De kans op een reeks ijsdagen vanaf dinsdag 17 januari (mogelijk maandag al) is landinwaarts vrij groot. In het oosten en zuidoosten zien we vanaf dinsdag een reeks van 5 dagen met een kans van 50-80% op een ijsdag. Rond donderdag de 19e is de kans op strenge vorst aanzienlijk: voor Maastricht > 60%. Richting het weekend van 21/22 januari wordt het onzeker of de vorst gehandhaafd blijft: we zien dan een trend naar een Balkanhoogscenario.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Bron: KNMI

 5 total views,  1 views today

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn