Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Natte jaarwisseling

31 december 2012 door Jannes Wiersema

Vandaag is het meest bewolkt en hier en daar valt wat lichte regen of motregen. In de avond gaat het van het westen uit enige tijd regenen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 10 of 11 graden. De vlagerige zuid- tot zuidwestelijke wind is (vrij) krachtig, langs de kust en boven het IJsselmeer hard tot stormachtig.

Nieuwjaarsnacht regent het op veel plaatsen en ligt de temperatuur omstreeks een graad of 8. De wind waait uit het zuidwesten en neemt af naar matig, langs de kust naar (vrij) krachtig. Eind van de nacht draait de wind in de kustgebieden naar noordwest.

Nieuwjaarsdag regent in het oosten eerst nog, vanuit het westen klaart het in de middag op. Er is nog wel een enkele bui mogelijk. De middagtemperatuur komt uit op ongeveer 9 graden. De wind wordt westelijk, matig, aan zee (vrij) krachtig.

Op de langere termijn wordt het weerbeeld bepaald door een meanderende hoogtestroming waarbij een hoogterug (hogedrukgebied in de bovenlucht) zich veelal boven het westen van Europa pleegt op te zullen houden. In het grondpatroon zien we de komst van een krachtig hogedrukgebied boven Biskaje en Frankrijk. De barometers gaan daarbij omhoog naar boven 1035 hPa.

Dankzij het krachtige hogedrukgebied worden de neerslagkansen kleiner: voornamelijk donderdag veroorzaakt een frontaal systeem enige regen. De aangevoerde lucht is echter vochtig en zacht. Dat betekent over het algemeen vrij veel bewolking en met name donderdag en vrijdag maxima omstreeks 10 graden. Na het eerste weekeinde van januari worden de neerslagkansen iets groter en aanvankelijk blijft het nog steeds te zacht voor de tijd van het jaar.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn