Monday 24 June
Weerman Jannes Wiersema

Nevelig en motregen, vanmiddag van het westen uit droog.

22 oktober 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een laag ten noorden van Schotland bereikt vanavond de Noorse kust. Een warmtefront boven het westen trekt oostwaarts met voortdurend aanvoer van zachte en in de grenslaag erg vochtige lucht. De passage van een hoogterug zorgt ervoor dat de frontale activiteit in de middelbare en hogere niveaus eruit gaat. Het buigpunt van het polaire front beweegt over het midden van de Noordzee oostwaarts waardoor we tot en met de passage van het koufront van het tweede laag in de warme sector blijven. Dit koufront bereikt in de tweede helft van de ochtend de westkust en verlaat het zuidoosten aan het einde van de middag. Vrijdag passeert dan een zuid-noord geori├źnteerde rug van west naar oost. Aan de westflank wordt het koufront weer “opgetild” als warmtefront, maar bereikt het aandachtsgebied nog niet (en is overigens nauwelijks nog terug te vinden).

Het is bewolkt, nevelig en er valt van tijd tot tijd motregen. Pas in de loop van de middag wordt het droog en kan het van het westen uit opklaren. De maxima komen uit op een graad of 14. De wind draait van zuidwest naar west en is meest matig, aan zee vrij krachtig.

In de nacht naar vrijdag wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. In een langduriger opklaring kan een mistbank ontstaan. Minima komen uit op een graad of 6 bij een meest zwakke westelijke wind.

Waarschuwing land 0 new

Vrijdag overdag schijnt de zon af en toe en blijft het op de meeste plaatsen droog. Maxima komen uit op een graad of 13. Daarbij staat een matige zuidwestelijke wind.

Een sterk golvende straalstroom bepaalt de komende periode ons weer. Aanvankelijk ligt er een hoogterug boven West-Europa. Deze trekt oostwaarts waardoor op zondag een frontale storing in verzwakte vorm kan passeren. Na het weekeinde ligt er opnieuw een hoogterug boven onze omgeving, ditmaal helemaal vanuit Zuidoost-Europa. Tegelijkertijd snoert boven de oceaan een hoogtelaag af die langzaam zuidoostwaarts trekt, terwijl de rug zich maar moeilijk laat verdringen. Hierdoor wordt een zuidelijke stroming in stelling gebracht waarmee op hoogte warmere lucht uitstroomt over West-Europa. Aan de grond merken we hier maar kortstondig iets van, omdat de warmteadvectie hier aan krachtig Scandihoog doet ontstaan met een koudere continentale aanvoer als gevolg. Nadat het laag Griekenland bereikt heeft ontstaat er boven het Europese continent een krachtige omegablokkade. Boven de Britse Eilanden is inmiddels een nieuwe hoogtetrog uitgezakt, waardoor de zuidelijke aanvoer in het aandachtsgebied nadrukkelijk aanwezig blijft.

Vooruitzichten

Aanvankelijk droog en maxima die normaal zijn voor de tijd van het jaar. Vanaf het weekeinde iets dalende maxima en een kleine kans op een geringe hoeveelheid neerslag, dinsdag tijdelijk zachter.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 29 oktober tot en met donderdag 05 november Een licht wisselvallig weertype en een groeiende kans op maxima beneden het langjarig gemiddelde.

Temp. op 2m in ┬░C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn