Thursday 18 July
Weerman Jannes Wiersema

Nieuwe regen is onderweg

22 juni 2013 door Jannes Wiersema

Een laag ten noordwesten van Ierland beweegt oostwaarts en ligt zondag vrijwel stationair boven de noordelijke Noordzee, en vult daar langzaam op. Bijbehorend frontaal systeem komt vanmiddag door als occlusie en wordt kort daarop gevolgd door een trog. In de nacht naar zondag passeren er af en toe fronten van het Noordzeelaag, zondag overdag zal dat ook het geval en bovendien ligt er dan ook een hoogtetrog boven onze omgeving.

De komende dagen is het wisselvallig en koel. Elke dag wel regen of een paar buien. Geleidelijk zakt de temperatuur onderuit tot een graad of 16, 17 op zondag. De wind haalt daarbij soms behoorlijk uit. Begin volgende week probeert hogedruk weer wat meer invloed te krijgen op onze omgeving. Dit levert vanaf dinsdag meer zon op en minder regen. Echter met een noordwestenwind wil de Noordzee nog wel eens wat hardnekkige wolkenvelden oversturen.

Gisteren is er veel regen gevallen. In de Provincie Groningen tussen de 10 en 25 mm.In Friesland plaatselijk 50 mm. een natte start van de zomer 2013.

Vandaag begint droog en in de loop van de dag volgt regen. Er staat een stevige, matige tot krachtige en bij vlagen harde zuidwestenwind. Het wordt 17 tot 19 graden. Vanavond en vannacht tijdelijk droog met een minimum van 12 of 13 graden. Later de eerste buien.

NEERSLAG:

Voor de occlusie uit boven het (zuid) nog kans op een enkele bui. Op passage van de occlusie regen, op passage van de trog enkele buien. Vanaf zaterdagavond van tijd tot tijd buien op passage van occlusierestanten en zondag overdag forsere buien wanneer de dagelijkse gang en de hoogtetrog ook meewerken aan de buienvorming. Modellen komen wat dit scenario betreft, vrij goed overeen. Onweerskansen voor zaterdag zijn klein. Indecs geeft lage kansen en Harmonie berekent niets. Voor zondag wordt de kans wel groter. EC-gids komt met 65 % kans op onweer ergens in het land. INDECS geeft hier en daar ongeveer dezelfde kansen (tussen de 40 en 70%), voor zondag. Harmonie geeft echter niets.

Morgen komt het tot buien. Met een matige tot harde zuidwestenwind wordt het 16 of 17 graden. In de nacht geleidelijk minder buien en 11 of 12 graden.

Maandag brengt enige regen en later het drogere weer . Met een matige tot krachtige westenwind wordt het 16 of 17 graden. In de nacht enkele opklaringen met een temperatuursdaling tot waarden tussen 8 en 10 graden.

Dinsdag zien we de zon weer tevoorschijn komen, maar droog blijft het nog niet. Het wordt 17 graden met een matige noordwestenwind. In de nacht opklaringen en droog met 8 of 9 graden als minumum.

Woensdag kan het overdag droog blijven met regelmatig zon. Het wordt 16 tot 18 graden. In de nacht regen en 10 graden.

Donderdag en vrijdag komt het tot enkele buien, maar is er ook zon. Het wordt 17 of 18 graden.

De komende periode worden hoogtelagen bepalend voor het weer in ons aandachtsgebied. Dit weekeinde trekt een laag oostwaarts over Schotland waarna het maandag noordelijk wegtrekt en opvult. Wel blijft er een vore tot over het zuiden van Europa aanwezig die uiteindelijk weer uitgroeit tot een laag dat halverwege de week boven Polen wordt verwacht en dan donderdag boven Denemarken opvult. Tegen die tijd is een volgend laag gearriveerd bij IJsland dat dan volgend weekeinde weer boven de Noordzee wordt verwacht en daarvandaan langzaam richting Zuid-Scandinavie trekt.

Vooruitzichten

Af en toe zon met van tijd tot tijd een bui. Met middagtemperaturen tussen de 16 en 20 graden blijft het tamelijk koel.

het weer

Samenvatting EPS-periode:

Grote kans (70%) op het aanhouden van het licht wisselvallige en tamelijk koele weertype met maximumtemperaturen die veelal enkele graden onder normaal liggen.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn