Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Nu en dan regen, in het zuidwesten meest droog.

16 augustus 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Tussen een opbouwend hoog boven de Britse Eilanden en lagedruk boven het midden van Europa staat er in de onderste niveaus een noordwest- tot noordelijke stroming. Op enige hoogte bevindt ons aandachtsgebied zich in een zuid tot zuidoostelijke stroming aan de oostzijde van een grootschalige hoogtetrog. Hierin heeft zich bij Genua een aparte kern afgesnoerd. De hoogtestroming in onze omgeving krimpt nog iets verder krimpt naar zuidoost en is vandaag zwak anticyclonaal. Boven ons land en boven het westen van Duitsland ligt een NNW-ZZO geori├źnteerde, brede barocliene zone met daarin diverse fronten. De westelijke begrenzing wordt gevormd door een “glazen” koufront, dat over het westen van ons land ligt en vandaag boven het oosten van het land tot stilstand komt. Op dit front vindt er boven het westen van Duitsland en het oosten van Nederland opglijding plaats van warme lucht op hoogte en koelere lucht onderin. Dit levert in ons land ook vandaag regen op. Maandag lijkt dit opglijdingsproces met het verder doorkrimpen van de hoogtestroming zich meer en meer op het noordoosten van ons land te richten

De bewolking overheerst en het is regenachtig. In het zuidwesten blijft het meest droog en komt de zon mogelijk even tevoorschijn. De meeste neerslag wordt in het noordoosten van het land verwacht. De maximumtemperatuur ligt tussen 16 en 19 graden, als de zon erbij komt loopt het kwik op naar 21 graden. De wind is noordwest tot noord en meest matig.

NEERSLAG:

Ook vandaag een in de actuele strook met neerslag een tamelijk persistent beeld met regen. Het zuidwesten komt er meest droog van af, oostelijk Nederland pakt de meeste regen. Cumulatieve hoeveelheden zijn voor zondag tot maandag 00 UTC in Hirlam 10-20 mm en in EC 10-30 mm (hoogste waarden langs de oostgrens). Extremen liggen in alle uitvoer boven Duitsland

Komende nacht verandert er weinig, ook dan valt er in een groot deel van het land nu en dan regen. De minima liggen rond 15 graden. Er staat een zwakke tot matige noordwestelijke wind. In het noordelijk kustgebied is de wind vrij krachtig of krachtig.

Maandag overdag lijkt er nog steeds een tweedeling in het weer te bestaan. In de noordoostelijke helft van het land valt van tijd tot tijd regen, elders blijft het waarschijnlijk meest droog. De maxima liggen rond 18 graden. De noordwestenwind is matig, in het noordelijk kustgebied soms (vrij) krachtig.

De rugopbouw die we dit weekeinde terugvinden boven de UK verplaatst zich vanaf komende dinsdag meer en meer over ons land. Het zwaartepunt van hoog handhaaft zich boven de omgeving van Scandinavie en de tweede kern bij de Azoren, over onze omgeving de opbouwende brug en de blokkade. Ook in het hoogtepatroon zien we vanaf woensdag de opbouwende rug van de omega blokkade zich over onze omgeving uitstrekken. Gedurende de EPS-periode wordt de rug langzaam doorbroken en lijkt de thermische cyclonaliteit vanuit het Iberisch schiereiland zich geleidelijk noordwaarts uit te breiden. In dat bovenluchtpatroon handhaaft de blokkade zich zelfs tot bijna het einde van de EPS-periode.

Vooruitzichten

Waarschijnlijk herstelt het zomerweer zich. Het blijft meest droog en de zon schijnt geregeld, de temperatuur gaat richting 25 graden.

Vooruitzichten lange termijn
zondag 23 augustus tot en met zondag 30 augustus

Grote kans op een licht wisselvallig weertype, er is daarbij 30-50% kans op neerslag. Verder ligt de temperatuur, wel met enige onzekerheid, waarschijnlijk rond de normale waarde.

Temp. op 2m in ┬░C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn