Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Nu en dan zon en overdag vrijwel overal droog

02 januari 2013 door Jannes Wiersema

Van het oude op het nieuwe jaar is lokaal weer een flinke plens water gevallen. Zo noteerde Luttenberg op de Nieuwjaarsmiddag 19 mm, totaal over december kwam daar 124 mm in de regenmeter. Maar in december 2011 werd de regenmeter met 161 mm hemelwater gevuld.

Er was op Nieuwjaarsdag sprake van een tweedeling in het weerbeeld. In de ochtend was het meest bewolkt met buien of regen, maar in de loop van de middag klaarde het vanuit het westen geleidelijk op. De temperatuur lag op een niveau van 6 tot 8 graden.

Bij ons wordt het weerbeeld de komende 10 dagen in grote lijnen bepaald door hogedrukgebieden. Menig winterliefhebber zou dat als muziek in de oren klinken ware het niet dat uiteraard de posities van de hogedrukcentra van belang zijn. Deze zijn voor winterweer totaal ongeschikt namelijk Zuidwest- Europa en dan met name Frankrijk en de Golf van Biskaje. Vrijdag kan de barometer boven West- Frankrijk tijdelijk even op 1040 hPa uitkomen.

Het is vandaag wisselend bewolkt met vooral in de ochtend nog enkele buien. Vanmiddag neemt de bewolking geleidelijk verder toe, het blijft dan wel vrijwel droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 8 graden. Tegen de avond gaat het van het westen uit regenen. De wind is westelijk en meest matig, kracht 3 of 4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig en soms krachtig, 5 tot 6 Bft. ’s Avonds neemt de zuidwestenwind aan de kust toe naar krachtig of hard, 6 tot 7 Bft.

Komende nacht is het bewolkt en valt er nu en dan regen. De temperatuur ligt rond de 9 graden.

Ook donderdag overdag overheerst de bewolking en valt er hier en daar wat (mot)regen. De temperatuur wordt ongeveer 11 graden. De wind, uit zuidwest tot west, is matig, kracht 3 of 4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5, in het noordelijk kustgebied soms krachtig, 6 Bft.

De neerslagkansen zijn na donderdag over het algemeen klein. Pas vanaf aanstaande dinsdag, 8 januari, neemt de kans op enige regen (tijdelijk?) toe. De hoogtestroming gaat dan wat meer meanderen waardoor elkaar opvolgende hogedrukcentra worden afgewisseld door fronten van oceaandepressies. Rond 10 januari lijkt de invloed van hogedruk mogelijk verder toe te zullen nemen en dan ook gaat de temperatuur wat zakken. ECMWF (Europees weermodel) opteert voor een luchtdrukmaximum van 1040 hPa boven Schotland op vrijdag 11 januari.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn