Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Onweersbuien.

14 augustus 2015 door Jannes Wiersema

35Een thermisch laag trekt langs de Britse oostkust noordwaarts. Bijbehorende vore boven het midden van het land trekt langzaam verder noordwaarts. Pas vanavond verlaat de vore het noordoosten. Een koufront bereikt aan het einde van de ochtend het zuidwesten en loopt golvend naar het noordoosten, waar het aan het begin van de nacht naar zaterdag de grens passeert. Het koufront wordt gevolgd door een occlusie, gelegen in een trog. Aan het einde van de nacht naar zaterdag ligt deze boven het zuidwesten. De trog diept uit naar een apart laag en dit laag ligt zaterdagmiddag ten zuidoosten van het aandachtsgebied. De occlusie ligt dan vanuit het eerder genoemde laag naar dit laag. Aan de westflank hiervan ligt een hoogtetrog, maar deze wordt steeds zwakker.

Onweersbuien boven het noorden trekken noordwaarts weg en nemen af in intensiteit. Verder blijft er tamelijk veel bewolking aanwezig. De oostelijke wind is meest matig, In de zuidelijke helft is de wind zuidelijk en zwak tot matig.In het Noorden vrij krachtig.

Overdag is het half tot zwaar bewolkt en kunnen nieuwe buien tot ontwikkeling komen. Wederom is hierbij kans op onweer. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 22 graden vlak aan zee tot 26 in het oosten van het land. De wind wordt overal zuidwestelijk en is zwak tot matig.

Boven het noorden van het land nog een aantal pittige onweersbuien. Met het noordwaarts trekken van de buien gaan de “scherpe kantjes” er wat van af. Schering is gering. muCAPE loopt op naar waardes tussen de 1000 en 2000 J/kg. Ook overdag is de CAPE nog hoog, nu zelfs ook de SB-CAPE. Meest waarschijnlijke convectieve modus is multicel en/of pulse storm.

In de nacht naar zaterdag nemen de buien weer af. Het is wisselend bewolkt en lokaal kunnen mistbanken ontstaan. Met minima rond 17 graden is het alweer een zwoele nacht. De wind is zwak en variabel.

Zaterdag overdag trekken enkele buien van west naar oost over het land. Opnieuw is hierbij onweer mogelijk. In de avond wordt het geleidelijk droog. Er blijft wel vrij veel bewolking aanwezig. De maxima lopen uiteen van 18 graden aan zee tot 24 graden in het oosten. Van het westen uit wordt de wind noordwestelijk en trekt aan naar matig, aan de kust en in het IJsselmeergebied naar vrij krachtig

Een hoogtelaag nabij IJsland heeft een hoogtetrog uitstrekkend richting het Middellandse Zee gebied. Deze trog beweegt de komende dagen naar het noorden en op grondniveau ontstaan dan in onze omgeving enkele zwakke hogedrukgebieden. Tegen het einde van de komende week neemt een volgend hoogtelaag weer positie bij IJsland en gaat zich na het volgende weekeinde opnieuw een hoogtetrog vormen die wederom naar alle waarschijnlijkheid net ten westen van ons aandachtsgebied komt te liggen.

Vooruitzichten

Geleidelijk afnemend wisselvallig, met geleidelijk iets meer zon maar ook nog kans op een bui, grote hoeveelheden worden niet verwacht. Geleidelijk iets oplopende temperaturen.

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 21 augustus tot en met vrijdag 28 augustus

Rond 50% kans op aanhoudend licht wisselvallig zomerweer met een temperatuur rond de normale langjarig gemiddelde.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn