Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

Oostwaarts wegtrekkende (mot)regen, van het westen uit opklaringen.

16 mei 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.Een lagedrukgebied bij IJsland verandert maar weinig van plaats. Een frontaal systeem boven ons land trekt verder oostwaarts. Na passage van het koufront wordt er drogere, polaire lucht aangevoerd. Ook zondag hebben we met deze luchtsoort te maken. Een uitloper van het Azorenhoog reikt dan tot over Frankrijk en Duitsland.

Het is bewolkt en in het zuidoosten valt nog lichte regen of motregen. Van het westen uit wordt het overal droog en klaart het op. De maxima lopen uiteen van 13 graden in het noorden tot 15 of 16 graden in het zuiden. De wind wordt (noord)westelijk en is matig, aan de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig.

Komende nacht zijn er opklaringen, maar drijven er soms ook enkele wolkenvelden over. Het blijft droog. De minima lopen uiteen van 4 graden in het oosten tot 8 graden aan de kust. Boven land wordt de wind zwak uit het zuidwesten, aan zee staat een matige tot vrij krachtige westelijke wind.

Morgen schijnt de zon van tijd tot tijd. Wel ontstaan er stapelwolken en drijft er soms wat sluierbewolking over. Het blijft droog en de maxima lopen uiteen van 13 graden in het noordwesten tot 17 of 18 graden in het zuidoosten. De wind waait uit zuidwest tot west en is matig, in het noordelijk kustgebied (vrij) krachtig.

Het grootschalige patroon laat zich typeren door een hoogtelaag tussen IJsland en Noorwegen. Dit zorgt in onze omgeving voor een tamelijk westelijke stroming. In de loop van de week zien we het genoemde hoogtelaag “uitzakken” tot een uitgestrekte hoogtetrog waarvan de as zich dichtbij ons aandachtsgebied bevindt. Deze situatie lijkt zich te handhaven tot en met komend weekend alhoewel de trog zeer langzaam naar het oosten beweegt.

Vooruitzichten
Wisselvallig en tamelijk koel.

Vooruitzichten lange termijn
zaterdag 23 mei tot en met zaterdag 30 mei
Waarschijnlijk geleidelijk afnemende wisselvalligheid en toenemende kans op temperaturen rond normaal.

PLUIM_06260_NWT

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn