Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Op de meeste plaatsen droog en van het noordwesten uit perioden met zon.

11 november 2016 door Jannes Wiersema

30Een laag net ten oosten van Limburg trekt verder zuidoostwaarts Duitsland in. De geleidelijk inzettende noord- noordoostelijke stroming voert tamelijk koude polaire lucht aan die geleidelijk droger wordt. Vlak achter het laag is op hoogte een koude put aanwezig. Een frontale zone is om het laag heen gekruld en bedekt de zuidoostelijke helft en trekt tevens zuidoostwaarts weg en verlaat in de loop van de ochtend het zuidoosten. Met het wegtrekkende laag bouwt zich een rug op boven onze omgeving. De rug trekt zaterdag oostwaarts waarachter een zuidoostelijke stroming geleidelijk in kracht toeneemt. Een complexe frontale zone bereikt zaterdagavond het westen van het land.

Qua druk- en neerslagontwikkelingen gaan de modellen tamelijk gelijk op. De grenslaag is een ander verhaal. De modellen hebben moeite met de juiste beschrijving van de lage bewolking. Het lijkt erop dat Harmonie 36 te pessimistisch is en Hirlam te optimistisch. Het dichtst bij de waarheid komt Harmonie 38. We zien de stratus met het wegtrekkende laag geleidelijk zuidwaarts trekken en uiteindelijk in de loop van de middag het uiterste zuidoosten verlaten. In de nacht naar zaterdag zijn er opnieuw grote verschillen. Hier is opnieuw Harmonie 36 het meest afwijkend en lijkt het beeld 38/Hirlam realistischer. (stralingsmist onder een rug ipv dikke stratus)

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Met uitzondering van een brede kuststrook is het op de meeste plaatsen bewolkt. In het zuidoosten valt eerst nog af en toe (mot) regen. Komende uren klaart het van het noordwesten uit op en breekt de zon door. In Limburg duurt het waarschijnlijk tot in de middag voordat daar de bewolking verdwenen is. De maximumtemperatuur varieert van 3°C in het oosten en zuidoosten tot 6°C in het westen van het land. Er staat een meest matige noord tot noordoostenwind, in de middag neemt de wind in kracht af.

In de nacht naar zaterdag zijn er brede opklaringen en kan met name in de oostelijke helft lokaal mist ontstaan. De wind wordt zwak en draait naar een oost tot zuidoostelijke richting. In het kustgebied en boven het IJsselmeer is de wind zuid tot zuidoost en meest matig. De temperatuur komt op veel plaatsen onder het vriespunt, van -1°C in het westen tot -5°C in het (noord)oosten.

Zaterdag overdag zal er vooral hogere bewolking aanwezig zijn, waar vooral in het oosten de zon nog regelmatig doorheen komt. In de loop van de dag wordt de bewolking van het westen uit dikker en is er in de avond vooral in de westelijke provincies kans op wat lichte motregen. De zuid tot zuidoostenwind is matig, aan zee en boven het IJsselmeer af en toe vrij krachtig en de middagtemperatuur ligt rond de 4°C.

Aanvankelijk zien we een hoogterug net ten westen van ons aandachtsgebied. Hierdoor staat er een noordelijke stroming van vrij koude polaire lucht. Na het weekend trekt de rug oostwaarts en zet zich een zwakke westelijke stroming in aan de noordflank van een hoogterug vanaf de Azoren. Aan de grond zien we zondag de doorkomst van een zwakke occlusie. Daarna zien we dat het aandachtsgebied gesitueerd is net ten noorden van de uitloper van het Azorenhoog welke zorgt voor een zwakke westelijke stroming van zachte lucht. Dit laat de operationele run zien waarbij we in het achterhoofd moeten houden dat een iets noordelijker positie van de rug-as voor een kouder weerbeeld kan zorgen. (dit laten slechts enkele leden, zie verder hieronder)

Vooruitzichten

Wisselend bewolkt, soms wat neerslag. Vanaf begin volgende week beduidend zachter.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 18 november tot en met vrijdag 25 november

Waarschijnlijk voortzetting van een licht wisselvallig weertype met maxima rond normaal.

We zien in het EPS overduidelijk de overgang naar het zachtere weertype terug voor begin volgende week. Kennelijk wordt de positie van de genoemde rug-as toch behoorlijk eenduidig beschreven in het Ensemble en zal de positie van de rug-as zuid van ons land worden. Het lijkt er sterk op dat de rest van de aandachtsperiode wordt gedomineerd door een zuidwestelijke stroming.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn