Thursday 29 February
Weerman Jannes Wiersema

Op veel plaatsen grijs en mistig, morgen meer zon.

28 december 2016 door Jannes Wiersema

Aan de noordflank van een hoog net ten zuiden van ons land voert een zwakke westelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Het centrum van het hoog trekt langzaam oost-zuidoostwaarts en wordt donderdag boven het zuiden van Duitsland te liggen. De stroming draait hierdoor van west naar zuid en krijgt daardoor geleidelijk continentale kenmerken. De subsidentie- inversie, die aanvankelijk op 2000-2500vt aanwezig is, zakt langzaam verder naar 1000 vt of iets eronder morgen. Daarboven wordt de lucht is de lucht zeer droog. Een kortgolvige hoogtetrog ligt bij Wales en trekt zuidoostwaarts en trekt donderdag via België naar het zuidoosten. Veel invloed lijkt deze niet op ons weer te hebben.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Met uitzondering van het noorden komt op uitgebreide schaal mist voor, die lokaal verkeersbelemmerend is. De mist gaat in de loop van de dag op steeds meer plaatsen over in laaghangende bewolking. Het zuiden en midden blijven dan waarschijnlijk (vrijwel) de hele dag grijs en bewolkt, het noorden krijgt af en toe wat zon te zien. De maxima liggen tussen 2°C in gebieden met hardnekkige mist en 7°C in het uiterste noorden. Er staat een zwakke tot matige wind uit zuidwest tot zuid, in het Waddengebied staat eerst nog een matige westelijke wind. In de avond draait de wind in de zuidelijke helft naar het zuidoosten.

In de loop van de avond komen er van het zuiden uit waarschijnlijk opklaringen maar in de nacht naar donderdag kan er opnieuw op een aantal plaatsen mist ontstaan. De minimumtemperatuur daalt naar 0°C op de Waddeneilanden tot -5°C lokaal in het zuiden. Bruggen en viaducten kunnen glad worden. De zuidoostelijke wind is zwak.

Donderdag overdag lost de mist langzaam op, waarna het op veel plaatsen vrij zonnig wordt. De maximumtemperatuur ligt rond +2°C graden. De wind is zuidelijk zwak tot matig kracht 3 of minder.

De eerste dagen bevinden we ons onder een hoogterug, die in het weekend geleidelijk in betekenis af neemt en oostwaarts beweegt. Op maandag passeert dan een hoogtetrog, waarna we in een noordelijke tot noordwestelijke bovenstroming komen tussen een hoogterug boven de Atlantische Oceaan die geleidelijk naar het zuidwesten beweegt en een hoogtelaag boven het noorden van Rusland. In het grondpatroon zien we dit terug als een hoog boven Centraal Europa. Tot en met oudejaarsdag bevinden we ons onder de vleugels van dit hoog. Daarna bouwt zich een hoog boven de Atlantische Oceaan op en lage druk boven Scandinavie. Tussen deze systemen komt er een noordwestelijke stroming boven ons omgeving te staan met de aanvoer van storingen, waarvan de eerste later op Nieuwjaarsdag overdag lijkt te passeren. We krijgen dan te maken met een wisselvalliger weerbeeld.

Vooruitzichten

Vrijdag perioden met zon. Tijdens de jaarwisseling waarschijnlijk bewolkt, meest droog en zachter. Daarna wisselvalliger.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 04 januari tot en met woensdag 11 januari

Grote kans (70%) op licht wisselvallig weer met temperaturen rond en later mogelijk iets beneden het langjarig gemiddelde.

De clusters zijn tot in het weekend eenduidig met de blokkerende hoogterug ten oosten van ons land en vervolgens de hoogtetrog die daarna passeert. De timing hiervan is nog wat onzeker, daar verschillen de clusters in. In de volgende week laten alle clusters lage druk boven Scandinavie zien en hoge druk ten zuiden of westen van ons. Dit levert dan een westelijke tot noordwestelijke stroming op met wisselvallig weer. Slechts een klein deel (20%) van de clusters laat de hoogterug boven onze omgeving liggen. De pluim is tot en met zaterdag eenduidig: droog en weinig wind uit een zuidelijke richting. Wel neemt de spreiding in temperatuur wat toe, afhankelijk van wel of geen bewolking. Daarna een toenemende neerslagkans en een vrij grote spreiding in temperatuur.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn