Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Opklaringen, overdag perioden met zon en kans op een bui

18 september 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een hoogtetrog ligt boven Engeland en trekt oostwaarts. De hoogtetrog passeert zaterdagochtend (vroeg) het land. Tezamen met de hoogtetrog trekt tevens een vlak lagedrukgebied mee, waarvan de kern naar alle waarschijnlijkheid over de zuidelijke helft van het land trekt. De aangevoerde lucht is onstabiele maritiem polaire lucht die ’s nachts onderin stabiliseert. Frontale restanten trekken rond het hoogtelaag oostwaarts. Hierin lijken twee hoofdstructuren zichtbaar: Een ingedraaide occlusie die vanavond het zuidoosten schampt en een trog welke zaterdag van noordwest naar zuidoost over het land trekt.

Er zijn naast enkele wolkenvelden, brede opklaringen. Het is op de meeste plaatsen droog. De temperatuur bedraagt ongeveer 10 graden. De zuidwestenwind is overwegend matig.

Overdag hebben we een afwisseling van zon en wolken. Het uiterste noordwesten is gevoelig voor buien vanaf zee, mogelijk met onweer. Elders kan in de middag en avond een enkele bui tot ontwikkeling komen. De temperatuur loopt op naar een graad of 18 en de matige wind is zuid tot zuidwest.

Waarschuwing land 0 new

In de nacht naar zaterdag wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af. Vooral aan de kust en in het noorden van het land is er kans op een bui. Tijdens langduriger opklaringen kan een mistbank ontstaan. De minimumtemperatuur komt uit op ongeveer 10 graden. De zuidelijke wind is zwak. In de loop van de nacht draait de wind in de kustgebieden naar een noordelijke richting.

Zaterdag er vrij veel bewolking. Landinwaarts komen er enkele buien voor. De middagtemperatuur wordt zo’n 18 graden. De wind is noordelijk en zwak tot matig. In het oosten van het land is de wind eerst zwak en veranderlijk.

De as van een verzwakkende hoogterug ligt bij aanvang van de periode boven onze omgeving. Door het verzwakken van de hoogterug wordt ruim baan gemaakt voor een meer doorstroomde atmosfeer waarin mobiele troggen en ruggen elkaar afwisselen. Aan het einde van de operationele run periode lijkt voorzichtig weer hogedruk te kunnen gaan opbouwen boven het aandachtsgebied.

Vooruitzichten

Wisselvallig met temperaturen iets beneden normaal.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 25 september tot en met vrijdag 02 oktober Waarschijnlijk een wisselvallig weertype met temperaturen rond of iets beneden normaal.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn