Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Over het algemeen veel bewolking. Vanochtend plaatselijk mist.

17 februari 2013 door Jannes Wiersema

We bevinden ons aan de zuidelijke flank van een hogedrukgebied met kern boven de Baltische staten. De aangevoerde, oostelijke luchtmassa is vrij vochtig in de onderste laag waardoor ’s avonds en ’s nacht nevel en mist ontstaan. Dinsdag komt de kern van het hoog boven Scandinavië te liggen en trekt een verzwakte storing over onze regio. Na de passage van deze storing wordt er gevoelig koudere lucht aangevoerd.

Er is veel bewolking en lokaal komt (dichte) mist voor. In de tweede helft van de ochtend lost de mist op en vanmiddag maakt vooral het zuiden kans op opklaringen. De zwakke wind wordt oostelijk. De temperatuur stijgt naar ongeveer 6 graden.

Komende nacht is het wisselend bewolkt, plaatselijk ontstaat mist. De minimumtemperatuur ligt rond het vriespunt. De wind is zwak uit oostelijke richtingen.

Maandag overdag is het in het noorden bewolkt, in het zuiden zijn er perioden met zon. De middagtemperatuur ligt tussen 3 graden in het noorden en 6 in het zuiden. De wind is zwak, uit richtingen tussen noord en oost.

Liefhebbers van lenteweer zullen geduld moeten hebben want het is nog niet gedaan met de winter. Dinsdag trekt er een lagedrukgebied over de Oostzee via Polen naar het zuidoosten. Het bijbehorend koufront trekt dan van noordoost naar zuidoost over het land met wat lichte regen en in het binnenland wellicht ook smeltende sneeuw. Daarachter bouwt zich vervolgens een krachtig hogedrukgebied op boven Scandinavië. Aan de zuidflank van het hogedrukgebied wordt dan met een in kracht toenemende oostelijke stroming koude en drogere continentale luchtmassa’s naar onze omgeving getransporteerd. Het hogedrukgebied zal in de 2de helft van de week wel wat naar het zuiden wegzakken, maar wij blijven aan de zuidkant waardoor de wind uit het oosten blijft waaien.

Het weerbeeld wordt dan ook opnieuw winters en dat is niet zo verwonderlijk als je kijkt naar de temperatuur op het 850 hPa vlak (1500 meter hoogte). Donderdag daalt daar het kwik zelfs naar bijna -12°C. Daardoor gaat het in de nacht licht vriezen en lokaal (afhankelijk van de bewolking en windsterkte) zal het ook tot matige vorst kunnen komen. In de middag zal de temperatuur met moeite boven het vriespunt uitkomen. Het bijbehorend weerbeeld uit zich in zon, wolkenvelden en ook een enkel sneeuwbuitje is niet helemaal uitgesloten. Door de flink aantrekkende wind zal het voor het gevoel een stuk kouder gaan aanvoelen dan de thermometer in werkelijkheid aanwijst. Kortom handschoenen, een sjaal en een dikke winterjas zijn niet te missen attributen in deze laatste volle week van februari.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn