Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Overdag enkele buien.

18 september 2013 door Jannes Wiersema

Een sturend lagedrukgebied ligt vandaag en morgen opvullend in het zeegebied tussen IJsland, Schotland en Noorwegen. Een actieve randstoring met een aparte lagedrukkern trok vannacht langs de zuidgrens richting Duitsland. Achter de occlusie, behorende bij dit laag, wordt de stroming noordwestelijk met aanvoer van polaire lucht. In de avond bereikt een rug van hoge druk Ierland en deze rug wordt donderdagmiddag boven ons land verwacht. Donderdag in de avond bereikt een nieuwe storing onze westkust.

Het is bewolkt en vooral in het zuiden motregent het nog. Het is nevelig en met name in het noorden is er nog kans op enkele mistbanken. De wind is zwak en veranderlijk en in het zuidwesten noordwestelijk en matig.

In de vroege ochtend trekt de motregen weg. Het wordt dan wisselend bewolkt en er gaan enkele buien ontstaan. De middagtemperatuur wordt ongeveer 15 graden. De wind wordt west- tot noordwest en neemt boven land toe tot matig en aan de kust tot vrij krachtig.

In de nacht naar donderdag komen er in de kustgebieden nog een paar buien voor. Landinwaarts blijft het overwegend droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 11 graden vlak aan zee tot 7 graden in het oosten van het land. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig, aan de kust wordt de wind west.

Donderdag overdag is er eerst af en toe zon en valt er slechts een enkele bui. In de middag neemt de bewolking toe en in de avond gaat het vanuit het westen regenen. De middagtemperatuur wordt zo’n 15 graden. De zuidwestelijke wind is meest matig.

(Bron: KNMI)

 In weekeinde bouwt zich boven de Britse Eilanden een hoogterug op die op een klassieke omega-blokkade lijkt. Tot aan het einde van de periode verandert de hoogterug amper van plaats. Vrijdag trekt een zwak grondlaag nog van west naar oost over ons land. In het weekeinde zien we het Azoren hoog zich naar de Noordzee verplaatsen. De rest van de periode blijft de kern van het hoog net ten westen van ons liggen.

Vooruitzichten

Vrijdag nog wolkenvelden en af en toe regen. Daarna overwegend droog, perioden met zon en temperaturen die oplopen naar waarden rond normaal. Toenemende kans op mist in de nacht en ochtend.

woensdag 25 september tot en met woensdag 02 oktober

Aanvankelijk een voortzetting van het rustige weertype met temperaturen rond het langjarig gemiddelde. Later in de periode neemt de kans op een wisselvalliger weertype iets toe.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn