Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Overdag meest droog en af en toe zon, vanavond opnieuw regen

25 augustus 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een lagedrukgebied boven het midden van de Noordzee beweegt in noordwestwaartse richting weg van ons aandachtsgebied. Een bij dit laag behorende ingedraaide occlusie met scherpe trog ligt om 6 UTC boven het uiterste noordoosten van het land en verlaat spoedig ons land. In de middag beweegt een goed doorstroomde trekrug van zuidwest naar noordoost over ons land. Aan het begin van de avond bereikt het warmtefront van een volgend frontaal systeem het zuidwesten. Het koufront blijft vervolgens in de nacht naar woensdag over het land slepen om vervolgens in de ochtend weer als warmtefront naar het noorden te bewegen, hetgeen veroorzaakt wordt door golfvorming van het polaire front boven Engeland. In de tweede helft van woensdagmiddag bereikt het polaire front het noordwesten, maar wordt vervolgens wat opgehouden door een golf die in de avond over het westen van het land NNO-waarts. Het gevolg is dat er woensdag overdag met een zuidwestelijke stroming warme en vrij vochtige lucht wordt aangevoerd. Bovendien lijkt er in het isobarenpatroon nog een thermische vore boven Frankrijk te ontwikkelen die oost van de frontale golf in de avond over ons land beweegt.

Het is vanochtend bewolkt en in het oosten valt er eerst nog af en toe regen. Vanmiddag kan de zon af en toe tevoorschijn komen. Tegen de avond neemt van het zuidwesten uit de bewolking toe en gaat het opnieuw regenen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 20 graden. Er staat een matige tot vrij krachtige, langs de kust krachtige, west- tot zuidwestenwind. In de loop van de dag draait de wind naar zuidelijke richtingen en neemt boven land in kracht af.

NEERSLAG:

Op de occlusie buiige regen. Overdag meest droog, in de avond frontale regen. Op woensdag oogt de frontale neerslag op de Noordzee al buiig van karakter, hetgeen door de progtemps ondersteund wordt. Harmonie geeft dan al lokaal onweer in het het front. Naarmate het front later in de middag dichterbij ons land komt zien we aan de voorzijde van het front boven het westen van het land stevige regen- en onweersbuien ontstaan. Met een CAPE van net boven de 1000 J/kg en een sterke windschering van ca. 50 kn kunnen zich goed georganiseerde multicells of supercells ontwikkelen. Harmonie berekent hoge bliksemintensiteiten, INDECS is laat ook duidelijke kansen op onweer zien, maar een stuk minder heftig dan Harmonie.

Komende nacht is het bewolkt en valt er af en toe wat regen. De minimumtemperatuur ligt rond 15 graden. De zuid- tot zuidwestenwind is meest matig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig.

Morgen overdag is er met name in de noordwestelijke helft van het land vrij veel bewolking, in de zuidoostelijke helft is de zon ook geregeld te zien. Aan het einde van de middag en in de avond zijn trekken er enkele buien over het land. De buien gaan mogelijk gepaard met hagel en zware windstoten. De middagtemperatuur loopt uiteen van 22 graden in het westen tot 27 lokaal in het zuidoosten van het land. De zuidelijke wind blijft matig, aan zee (vrij) krachtig.

Tot en met zaterdag domineert een lagedrukgebied in het zeegebied tussen IJsland en Schotland. Aan de zuidwestflank van dit laag staat boven onze omgeving een zuidwestelijke stroming waarin donderdag een golvende frontale zone in de lengterichting over ons land beweegt. We komen op vrijdag tijdelijk in de polaire lucht terecht. Nadat er later op vrijdag een trekrug passeert wordt de stroming weer zuidelijk en komt dit front weer als warmtefront naar het noorden en komen we in het weekeinde weer tijdelijk in de warme lucht terecht. Doordat er zich zondag een lagedrukgebied ontwikkelt dan via de Noordzee naar het oosten trekt passeert er in de nacht naar maandag een koufront en komen we weer in de polaire lucht terecht. Na het weekeinde zien we een hogedrukuitloper van Atlantische zich over onze omgeving uitstrekken, met een west- tot noordwestelijke stroming wordt dan polaire lucht aangevoerd.

Vooruitzichten

Donderdag veel bewolking en vooral later op de dag langdurige regen. Vanaf vrijdag droger en geleidelijk ook weer warmer met op zondag mogelijk weer zomerse temperaturen. Na het weekeinde weer koeler.

Vooruitzichten lange termijn
dinsdag 01 september tot en met dinsdag 08 september

Vrij grote kans op een rustig en overwegend droog weertype met temperaturen rond of iets onder het langjarig gemiddelde.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn