Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Overdag meest droog en wat zon, vanavond weer regen.

28 november 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Boven het zeegebied tussen IJsland en Noorwegen is een complex lagedrukgebied aanwezig. Het bijbehorende koufront ligt boven het oosten van het land en zal het aandachtsgebied spoedig verlaten. Na passage volgt een rug van hoge druk en aanvoer van polaire lucht. Een volgend occluderend frontaal systeem nadert vanavond weer vanuit het westen en passeert in de nacht naar zondag. Zondag middag komt ons land opnieuw in een warme sector door golfvorming in het polaire front boven Engeland.

In het oosten is er nog veel bewolking en valt er nog motregen. De regen trekt spoedig naar het oosten weg. Overdag is er af en toe zon en blijft het op de meeste plaatsen droog. Eind van de middag neemt de bewolking van het westen uit toe en in de avond gaat het regenen. De maximumtemperatuur ligt rond 8 graden. De wind is eerst west tot noordwest en matig, langs de kust krachtig. In de middag wordt de wind zuid tot zuidwest en neemt toe tot vrij krachtig boven land. Langs de kust wordt de wind hard, mogelijk stormachtig.

Wind:

Achter het koufront laten Harmonie een Hirlam beide soms een 8 Bft zien met daarbij op de kust windstoten rond 75 km/uur. Overdag tijdens rugpassage een afnemende wind naar 6 Bft langs de kust, vanavond opnieuw aantrekkend op nadering van het volgende frontale systeem. De modellen geven een indicatie voor 7 tot 8 Bft, waarbij Harmonie af en toe een kleinschalige 9 Bft laat zien wat vooral te wijten lijkt te zijn aan convectie rond frontpassage. Harmonie komt dan laat in de avond en in de nacht naar zondag met signalen voor windstoten die in het noordelijk kustgebied mogelijk boven de 90 km/uur uit gaan komen, hetgeen ook deels te maken heeft met onstabiliteit nabij het front, maar het is al minder dan in de vorige Harmonie-run. Andere modellen zijn dan ook wat rustiger met de verwachte windstoten omdat daar de convectieve parameters niet wordt meegenomen. Voor zondagavond

Waarschuwing land 0 new

In de nacht van zaterdag naar zondag is het bewolkt en hebben we te maken met een van west naar oost overtrekkend gebied met buiige regen. De minima komen uit op een graad of 6. De zuidwestenwind is vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer hard.

Zondag overdag is het zwaar bewolkt en af en toe kan een bui tot ontwikkeling komen.’ s Avonds bereikt een regengebied het noordwesten van het land en dit trekt langzaam naar het zuidoosten. De middagtemperatuur wordt ongeveer 12 graden. De zuidwestenwind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig of hard, later in het noordelijk kustgebied stormachtig tot storm.

vrijwel de gehele periode ondervinden we een vrij sterke en licht meanderende zonale bovenluchtstroming. Het polaire front blijft ook vrijwel de gehele periode in onze omgeving en het aandachtsgebied komt met enige regelmaat, afwisselend in de polaire- en zachtere lucht terecht. De sturende lagedrukgebieden volgen een koers grofweg langs de 60NB oostwaarts, van IJsland naar Scandinavie. Tegen het einde van de week worden de amplitudes van de golven geleidelijk groter.

Vooruitzichten

Wisselvallig met temperaturen boven normaal, tegen het einde van deze periode iets afnemende waardes. De eerste dagen veel wind.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 05 december tot en met zaterdag 12 december Aanhoudend wisselvallig met temperaturen rond of net boven normaal. Aan het eind van de periode neemt de kans op neerslag iets af.

Het ensemble is tamelijk eenduidig en alle clusters tonen de zonale stroming gedurende de eerste week. Wel zijn er detailverschillen in de timing van troggen en ruggen. Richting het einde van de periode zien we geleidleijk een grotere uitslag in de meanderende stroming. Ook in het grondpatroon zijn de clusters vrij eenduidig. Ook daarin zien we hoge druk ten zuiden van ons en laag boven het zeegebied tussen IJsland, Schotland en Noorwegen, wat bij ons voor een overwegend westelijke aanvoer zorgt. In de pluim zien we dit beeld ook terug, een hoofdzakelijk west tot zuidwestelijke richting, met temperaturen die oplopen naar waarden boven normaal. Ook op de langere termijn overwegend zachte en wisselvallige oplossingen, het aantal wat koudere leden is op 1 hand te tellen. Wel neemt de kans dat het hoog vanuit het zuiden over ons heen komt te liggen aan het eind van de periode toe. De kans op wat droger weer wordt dan groter. Aandachtspunt is met name de wind voor zondag en maandag. Een relatief groot deel van de leden (30%) komt, vooral op zondag, met windstoten van rond de 100 km/uur boven land.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn