Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Overdag veel zon en warm tot zeer warm voor de tijd van het jaar.

24 september 2016 door Jannes Wiersema

28Een hogedrukgebied boven het Alpengebied neemt in betekenis toe en heeft een uitloper boven het uiterste noordoosten van ons land. Deze rug trekt vanochtend naar het oosten weg zodat de stroming naar het zuiden draait en iets in kracht toeneemt. Een inactief warmtefront (zichtbaar door SC-velden) ligt boven het noorden van het land en trekt naar het noorden weg, hiernachter stroomt warme tot zeer warme lucht over ons land uit. Een eerste N-Z georiënteerde occlusie bereikt morgenmiddag het westen van de FIR, kort gevolgd door een tweede occlusie. De laatste van deze occlusies verlaat maandagochtend het oosten van het land. De occlusies worden voorafgegaan door een (inactieve) vore waarop de wind van zuid naar (zuid)west draait.

Vanochtend zijn er in het noorden eerst wolkenvelden, elders zijn er brede opklaringen met in het oosten nog een enkele ondiepe mistbank. Er staat een zwakke, langs de kust soms matige zuid- tot zuidoostenwind.

Vanmiddag is het vrij zonnig en wordt het warm met middagtemperaturen die variëren van 21°C op de Waddeneilanden tot 24°C in het zuiden van het land. Er staat een zwakke tot matige wind uit zuid tot zuidwest. In de avond draait de wind naar een zuidoostelijke richting.

In de nacht naar zondag is er weinig bewolking en koelt het af naar waarden tussen 10°C in het oosten en ca. 14°C aan zee. De zuidoostelijke wind is landinwaarts zwak, aan zee en boven het IJsselmeer matig.

Zondag overdag is het eerst zonnig. Het wordt warm tot zeer warm voor de tijd van het jaar met middagtemperaturen van 21°C op de Wadden tot 25°C in het zuidoosten. In de middag neemt de bewolking van het zuidwesten uit toe en kan er wat buiige regen voorkomen. De zuid- tot zuidoostenwind is matig, in de middag aan zee af en toe vrij krachtig. In de loop van de middag draait de wind geleidelijk naar het westen en neemt dan af naar zwak tot matig.

Vooruitzichten

Op de meeste plaatsen droog, zonnige perioden en temperaturen boven de normale waarden voor de tijd van het jaar. Vanaf donderdag overgang naar een weertype met meer wind en regelmatig regen. De temperaturen dalen naar waarden rond normaal.

Een hoogterug boven West-Europa beweegt oostwaarts, maar vanuit het westen nadert een nieuwe (zwakkere) hoogterug. Storingen komen in eerste instantie nog verzwakt door (vooral op dinsdag), maar vanaf donderdag 29 september komen we onder invloed van een hoogtelaag boven Scandinavie en krijgen frontale zones een vrije doorgang. We krijgen dan te maken met een zonale stroming met afwisseling van trog en rug en daarmee nattere en drogere periodes. Bovendien gaat het harder waaien. Overigens lijkt tropische depressie/orkaan Karl ten noorden van ons land als randstoring te gaan passeren op dinsdag 27 of woensdag 28 september.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 01 oktober tot en met zaterdag 08 oktober

Eerst wisselvallig, daarna geleidelijk afnemende neerslagkans naar 30-40%. De middagtemperaturen liggen rond de normale waarden voor de tijd van het jaar.

De eerstkomende dagen zijn de onzekerheden op de synoptische schaal klein. In alle clusters is de zwakke hoogterug boven onze omgeving terug te vinden. Woensdag lijkt een overgangsdag waarop de meerderheid van de members nog net invloed van de oostwaarts trekkende hoogterug berekent. Donderdag lijkt de overgang naar een wisselvalliger weertype plaats te vinden. Alle clusters duiden op een zonale stroming. Dit houdt een tijd aan. De spreiding in de EPS-pluim (temperatuur/neerslag) valt vooral te verklaren door fase-verschillen in de golven in de zonale stroming. Vanaf dinsdag 4 oktober is het aantal clusters met een Atlantische rug in de meerderheid, maar 20-30% van de members verwacht de hoogterug boven onze omgeving. De neerslagkans lijkt dan weer wat af te nemen. De temperatuur gaat vanaf donderdag 29 september naar normale waarden voor de tijd van het jaar en bovendien gaat de wind toenemen. Op donderdag is de kans op zware windstoten (75-100 km/h) voor Den Helder zo’n 50%, maar de ervaring leert dat de windstoten in EC vaak een stuk te hoog zijn. Dat er in de periode donderdag – zaterdag onstuimig weer kan plaatsvinden vinden we terug in de Extreme Forecast Index voor de windsnelheid van het ECMWF. Deze komt met waardes van 0,6-0,7, vooral boven het midden en noorden van de Noordzee. De ervaring leert dat waardes tussen 0,5 en 0,8 beschouwd kunnen worden als een signaal dat zogenaamd “ongebruikelijk” weer waarschijnlijk is. Met “ongebruikelijk” wordt bedoeld dat het ensemble behoorlijk afwijkt van het modelklimaat.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn