Tuesday 23 July
Weerman Jannes Wiersema

Overwegend bewolkt en geleidelijk droog.

24 januari 2017 door Jannes Wiersema

Een hoog boven Het Kanaal en het noordwesten van Frankrijk ligt vrijwel stil. Aan de noordflank daarvan staat er boven onze omgeving een zwakke westelijke stroming. Een koude put boven het uiterste zuidoosten trekt zuidwaarts en zorgt de eerste uren nog lokaal voor wat neerslag in het zuiden. Noord van de koude put bouwt zich op hoogte een hoog op en ook aan de grond zien we in de loop van de middag een nieuwe kern boven het midden van Duitsland en woensdag komt die boven Beieren terecht. Het weer blijft zich vandaag en morgen afspelen in een vochtige grenslaag, waarbij er vandaag nauwelijks stroming staat. Woensdag wordt de stroming iets sterker en wordt de aangevoerde lucht van het zuidoosten uit droger.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Het is op de meeste plaatsen bewolkt en nevelig en vooral landinwaarts erg mistig. Een gebied met (winterse) neerslag boven het zuidwesten en zuiden trekt de komende uren zuidwaarts en verlaat halverwege de ochtend het land. Met name in het zuidoosten valt lokaal ook (natte) sneeuw. De komende uren kan het in het westen en noordwesten opklaren en dan kan het op sommige plaatsen ook daar nog glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. In de rest van het land blijft het op veel plaatsen nevelig en is de mist plaatselijk hardnekkig. De middagtemperatuur ligt tussen +5°C aan de kust en +2°C in het oosten van het land. De wind is zwak en wordt overdag veranderlijk.

Gedurende de nacht van dinsdag op woensdag is er vrij veel bewolking en mogelijk een spaarzame opklaring. Het blijft vrijwel droog. Met name in het zuiden en oosten is er kans op mist. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 3 graden vlak aan zee tot rond het vriespunt landinwaarts. De wind is zuidoostelijk en zwak tot matig.

Woensdag overdag komt de zon van het zuidoosten uit geleidelijk op steeds meer plaatsen tevoorschijn. Het blijft de gehele dag droog. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 3 graden. De wind is zuid tot zuidoost en zwak tot matig.

Hoog boven centraal Europa bepaalt het weer in ons aandachtsgebied. Ook op 500 hPa is er woensdag een hoog aanwezig. Door warmte-advectie aan de oostzijde van een Atlantische hoogtetrog bouwt het hoog op 500 hPa nog verder op en trekt tegelijkertijd langzaam oostwaarts. Het hoog aan de grond trekt daardoor ook oostwaarts en komt zaterdag 28 januari boven het zuidoosten van Europa terecht. In ons aandachtsgebied blijft de stroming derhalve aflandig uit een richting tussen zuid en zuidoost. De eerder genoemde Atlantische trog nadert in het weekeinde het continent, maar vult dan op. We zien in het volgende weekeinde een verbinding tot stand komen tussen het oostelijke hoog en het Azorenhoog, maar nu wel een stuk zuidelijker dan in voorgaan de runs. Zwakke storingen kunnen hierdoor mogelijk tijdens het weekeinde schampen, en begin volgende week mogelijk een keer doorkomen.

Vooruitzichten

Rustig en droog winterweer met zonnige perioden. Maximumtemperaturen meestal enkele graden boven nul, aan het einde van de week waarschijnlijk iets oplopend. ’s Nachts overwegend lichte vorst.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 31 januari tot en met dinsdag 07 februari

Grote kans (ongeveer 80%) op een vrij zacht weertype met langzaam toenemende neerslagkans, maar vooral de eerste dagen nog wel kans op lichte vorst in de nacht.

In de meeste EPS leden zien we het scenario van de zuidelijke aanvoer in vrijwel alle leden terug. Vanaf het weekeinde zien we vooral in de temperatuur de onzekerheid sterk toenemen. Windsnelheid en hoeveelheid bewolking zijn sterk bepalend voor met name de Tmin. Ook in het komende weekeinde en begin volgende week blijft de kans op lichte vorst in de nacht en ochtend duidelijk aanwezig. Neerslagkansen zijn nog lange tijd klein en zien we eigenlijk pas begin volgende week toenemen.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Bron: KNMI

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn