Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Overwegend bewolkt en nevelig, plaatselijk motregen. De meeste kans op wat zon zijn de kustgebieden

06 januari 2013 door Jannes Wiersema

In Australie gaat men gebukt onder een verzengende hittegolf. Zie de rubriek buitenland.

Bij ons duurt het in grote lijnen sombere, soms druilerige en zachte weer nog enkele dagen voort. Dat heeft te maken met de aanwezigheid van een stroperige Spaanse hoogterug die actieve storingen op afstand weet te houden.
Overwegend bewolkt en nevelig, plaatselijk motregen

Vanochtend is het overwegend bewolkt en nevelig met hier en daar motregen. ’s Middags wordt het van het noordwesten uit droger met in de kustprovincies mogelijk een enkele opklaring. De maximumtemperatuur ligt rond 9 graden. De wind draait naar west tot noordwest en is matig, aan de noordkust in de loop van de ochtend vrij krachtig, in het oostelijk Waddengebied mogelijk enige tijd krachtig.

In de nacht van zondag op maandag is er in het algemeen veel bewolking en lokaal kan er wat motregen vallen. Het is nevelig en plaatselijk kan er ook mist ontstaan. De minima liggen rond 6 graden.

Maandag overdag blijft het bewolkt, is er nog steeds kans op wat motregen en met een temperatuur van ongeveer 9 graden is het zacht. De zuidwestelijke wind is meest zwak tot matig rond kracht 3

Woensdag wordt de hoogterug boven het Noordzeegebied aangetast door een trog. Bij ons nemen dan de regenkansen toe. Vervolgens steekt de hoogterug zijn nek weer naar het noorden uit maar de as bevindt zich westelijker en vrijdag ontstaat boven de Noorse Zee een hogedrukblokkade. Ondertussen dringen rond een (hoogte)laag boven het Oostzeegebied aanmerkelijk koudere luchtmassa’s naar onze streken op. Op het 850 hPa-vlak (1500 meter hoogte) daalt de temperatuur vrijdag/zaterdag naar circa -9º.

In het weekeinde kan het vervolgens voor het eerst in een maand tijd tot enkele graden vorst komen. De laatste vorstdag op het KNMI in De Bilt dateert van 13 december toen -2,6º werd geregistreerd. De wind gaat uit het oosten waaien en dat heeft niet alleen te maken met oplopende barometerstanden boven Noord-Europa maar ook met een lagedrukgebied dat vanaf de Atlantische Oceaan naar Frankrijk trekt.
De verdere ontwikkelingen (na het weekeinde) ogen aanhoudend licht winters met een reële kans op een noordelijke stroming doordat het hogedrukgebied zich naar Groenland-IJsland verplaatst.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn