Thursday 18 July
Weerman Jannes Wiersema

Overwegend bewolkt en op veel plaatsen droog.

07 oktober 2016 door Jannes Wiersema

bewolkt

Tussen een hoog boven Scandinavië en een laag boven Oost-Europa staat een oost tot noordoostelijke stroming en wordt er continentaal polaire lucht aangevoerd. Rond het lagedrukgebied is een occlusie aanwezig. Restanten ervan kunnen naderbij komen. Dit zal merkbaar zijn aan soms wat dikkere bewolking die vanuit het oosten ons land binnenkomt. Zaterdag komt het hoogtelaag, inclusief een klein ingebed kortgolvig hoogtetroggetje, langzaam vanuit het oosten dichterbij.

Er is vandaag vrij veel bewolking en het blijft op de meeste plaatsen droog. De maxima komen uit op ongeveer 14°C en de noordoostenwind is zwak tot matig.

Morgen verandert er niet veel. Er blijft in het algemeen veel bewolking aanwezig en met name langs de kust kan soms plaatselijk lichte regen of motregen vallen. In Limburg is er tijdens de nacht kans op mist. De minimumtemperatuur wordt omstreeks 9°C en overdag komt de maximumtemperatuur uit op zo’n 14°C. De wind blijft noordoostelijk en zwak tot matig.

Een diffluente blokkade domineert het hoogtepatroon boven Europa. Er is een grote anticycloon aanwezig boven Scandinavie en een hoogtelaag boven Midden- en Oost-Europa. Gedurende de runtijd zien we het hoogtelaag langzaam westwaarts trekken waardoor het aandachtsgebied geleidelijk meer beïnvloed wordt door cyclonaliteit.

Vooruitzichten

Tamelijk rustig, meestentijds droog, najaarsweer.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 14 oktober tot en met vrijdag 21 oktober

Grote kans op voortzetting van het huidige weertype. Halverwege deze periode ongeveer 30-40% kans op overgang naar een wat wisselvalliger weertype.

Er zijn detailverschillen in de precieze track van het hoogtelaag vanuit het oosten. Al met al zien we door de cyclonaliteit een toename in bewolking maar neerslagkansen zijn vrij laag doordat frontale retrograde structuren nog op afstand blijven. Wat we grosso modo wel zien is een aanhoudende aflandige bovenluchtstroming en een geblokkeerde situatie, althans tot halverwege volgende week. Daarna wordt het EPS minder eenduidig en zijn er ongeveer 60-70% van de leden welke een handhaving laten zien van het patroon. De overigen laten een overgang zien naar een zuidwest stroming met meer wisselvalligheid.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn