Thursday 29 February
Weerman Jannes Wiersema

Overwegend bewolkt en vandaag van tijd tot tijd (buiige) regen.

15 oktober 2013 door Jannes Wiersema
In de middag een bui.

In de middag een bui.

Een hoogtelaag met bijbehorend complex grondlaag ten westen van EHKD trekt gedurende de aandachtsperiode naar de Balkan. De grondstroming krijgt geleidelijk een noordcomponent.Een N-Z georiƫnteerde rug-as bereikt woensdag 06 UTC het westen en verlaat rond 12 UTC het oosten. Na passage van de rug wordt de stroming zuidwestelijk en neemt op nadering van een occluderende frontale zone geleidelijk in kracht toe. De occlusie bereikt woensdag rond 18 UTC het zuidwesten en ligt aan het einde van de aandachtsperiode boven het noordoosten. De aangevoerde lucht heeft gedurende de gehele periode een polair karakter, maar is wel vrij vochtig.

Vandaag is het half tot zwaar bewolkt met enkele buien. Onweer is daarbij niet uitgesloten. De middagtemperatuur wordt ongeveer 13 graden. Er staat boven land een matige zuidwestelijke wind, langs de kust is de wind matig tot vrij krachtig uit westelijke richtingen.

In de nacht naar woensdag wordt het droog, klaart het wat op en ontstaat er plaatselijk mist en/of laaghangende bewolking. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 5 graden. Aan de kust staat een matige noordelijke wind, boven land waait de wind uit richtingen tussen noord en west en is zwak.

Woensdag overdag begint de dag met veel bewolking, nevel en plaatselijk mist. In de loop van de dag trekt de mist op en hier en daar kan de zon even doorbreken. Op de meeste plaatsten blijft de (lage) bewolking echter de overhand houden. In de avond gaat het vanuit het zuidwesten regenen. De middagtemperatuur wordt zo’n 12 of 13 graden. Eerst staat er weinig wind, in de loop van de dag wordt de wind zwak tot matig en waait dan uit een zuidelijke richting, in de avond wordt de wind zuidwestelijk en neemt aan de kust toe tot (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)

De periode vangt aan met een goed doorstroomde westcirculatie. Hierin trekken frontale systemen met af en toe vrij veel neerslag over het aandachtsgebied. Gedurende de aandachtsperiode gaat de stroming meer en meer meanderen. Een van de oorzaken is kouadvectie op het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan met het uitdiepen en afsnoeren van een hoogtelaag. Dit zorgt dan voor een zuid(west)elijke bovenluchtstroming met temperaturen rond of boven normaal. Deze situatie handhaaft zich gedurende de gehele runtijd (tot +240 h) met dien verstande dat het hoogtelaag geleidelijk in betekenis afneemt.

Vooruitzichten

Vrij veel bewolking en van tijd tot tijd regen of enkele buien. Maxima geleidelijk oplopend naar ca. 15 graden, tijdens het weekend nog iets hoger.

Vooruitzichten lange termijn
dinsdag 22 oktober tot en met dinsdag 29 oktober

Zeer waarschijnlijk wisselvallig met temperaturen rond normaal.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn