Sunday 10 December
Weerman Jannes Wiersema

Overwegend bewolkt en vooral in de avond kans op regen.

14 oktober 2016 door Jannes Wiersema

28Een krachtig hogedrukgebied ligt stationair boven Scandinavië. Ons aandachtsgebied heeft vooralsnog te maken met continentaal polaire lucht die met een oost- tot zuidooststroming wordt aangevoerd. Een lagedrukgebied boven Zuid-Frankrijk dringt langzaam op in de richting van West-België, waar het vanavond laat wordt verwacht. Daarvandaan trekt het opvullend als vore noordwaarts over ons land, om op zaterdagmiddag ten noorden van de Wadden uit te komen. Aan de noordoostflank van het laag vindt er vooral later vandaag warmteadvectie plaats boven onze omgeving, het bij het laag horende frontensysteem bereikt komende avond ons land en trekt daarna noordoostwaarts over de FIR.

Modellen komen op synoptische schaal in grote lijnen redelijk overeen, het valt wel op dat Hirlam net als de vorige run nogal voorlijk (waarschijnlijk té voorlijk) is met de positie van de frontale vore op zaterdag. Gedurende de warmteadvectie zien we vooral Hirlam ook vanmiddag lichte neerslag produceren boven ons land. Andere modellen hebben dat niet of nauwelijks. Serieuzer wordt het neerslagsignaal wanneer de fronten naderbij komen (vrijdagavond/zaterdagnacht) en dan ook in alle modellen.

Vandaag blijft het overwegend bewolkt, maar op een spat regen na blijft het tot de avond droog. In de avond gaat het van het zuiden uit af en toe regenen. Met een middagtemperatuur van 10°C in het noorden tot plaatselijk 13°C in het zuiden blijft het aan de koude kant voor de tijd van het jaar. De oost- tot zuidoostenwind is boven land matig, aan zee en boven het IJsselmeer is de wind af en toe vrij krachtig, in het Waddengebied in de ochtend nog krachtig.

In de nacht naar zaterdag is er veel bewolking en regent het af en toe. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 8°C. De oostelijke wind is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied af en toe vrij krachtig.

Zaterdagochtend trekt de regen geleidelijk naar het noorden weg. In de middag blijft het droog en breekt de zon hier en daar door. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 13°C in het noordoosten tot 16°C in het zuiden. De wind draait naar een zuidelijke richting en is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied af en toe vrij krachtig.

De blokkade boven Scandinavië boet de eerste dagen aan invloed in en trekt geleidelijk als hoogterug naar Rusland. Een opvullend hoogtelaag ten zuidwesten van Ierland trekt eveneens oostwaarts en passeert ons land als hoogtetrog rond woensdag 19 oktober. Daarachter zien we de opbouw van een blokkade boven de Noorse Zee in het weekend van 22/23 oktober. Aan de grond bevindt ons land zich tot en met maandag in vrij zachte lucht, die van maandag op dinsdag plaatsmaakt voor polaire lucht. In de tweede helft van de volgende week bouwt zich een krachtig grondhoog op boven Noordoost-Europa. Restanten van het polaire front zouden onze omgeving dan nog retrograad kunnen schampen aan de noordwestflank van lage druk boven Centraal- en Zuidoost-Europa.

Vooruitzichten

Op zondag flinke perioden met zon en vrij zacht. Op maandag enige tijd regen, daarna rustig en overwegend droog herfstweer met vrij veel bewolking en temperaturen rond de normale waarde voor de tijd van het jaar.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 21 oktober tot en met vrijdag 28 oktober

Grote kans op het aanhouden van het rustige herfstweer met weinig neerslag en temperaturen rond de normale waarde voor de tijd van het jaar.

Een geblokkeerde scenario blijft zowel op de middellange als de lange termijn zeer waarschijnlijk. In de laatste oktoberweek zijn er drie clusters met stuk voor stuk geblokkeerde scenario’s; het eerste en tweede cluster (samen ong. driekwart van de leden) met een krachtig bovenluchthoog boven Scandinavië, het derde cluster met een uitgesproken omegablokkade boven IJsland. Desondanks zijn er op de lange termijn nauwelijks oplossingen die duidelijk kouder zijn, we zien meer een toenemende onzekerheid in de temperatuurverwachting in het algemeen. Er bestaat nl. ook een kleine kans we aan de zachte zijde terechtkomen van koudere lucht ten noordoosten van onze omgeving en zachtere lucht aan de oostflank van opdringende lage druk ten westen van onze omgeving.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn